Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-05-2018 18:06

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών για τη νομοθεσία που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Τη στήριξη του στη συζήτηση για ψήφιση του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. Ολοκληρώνοντας τις επαφές που πραγματοποίησε με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο κ. Νικολάου προέβη σε δηλώσεις ως ακολούθως:

«Ευχαριστώ τον κ. Περδίκη για τη σημερινή συζήτηση που είχαμε.  Ανταλλάξαμε απόψεις και εισηγήσεις και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας, γύρω από το οργανωμένο έγκλημα.  Πέρα από τα στατιστικά τα οποία καταγράφονται και τα οποία αν και παρουσιάζονταν να είναι σε μια πτωτική τάση, εντούτοις έχω ενημερώσει τον κ. Περδίκη για τους λόγους οι οποίοι επέβαλλαν αυτή την ανησυχία και την εγρήγορση που παρατηρείται από πλευράς της Αστυνομίας. Αναφέρομαι σε όλους τους σχεδιασμούς τους οποίους βλέπουμε καθημερινώς, με τις συχνές και καθημερινές επιχειρήσεις που στρέφονται κυρίως σε άτομα στοχευμένα, σε άτομα που εμπλέκονται ή πιθανόν να είναι ύποπτα ή υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται στα εγκλήματα του οργανωμένου εγκλήματος.

Η οποιαδήποτε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Εκτιμώ το γεγονός ότι και το Κίνημα συνταυτίζεται και κατανοεί την ανάγκη όπως ενισχυθεί περαιτέρω η Αστυνομία σε όλη αυτή την προσπάθεια. Η αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας στον τόπο μας δεν είναι πιστεύω υπόθεση που αφορά μόνο την Κυβέρνηση, αλλά είναι υπόθεση που μας αφορά όλους.

Και όταν λέω όλους δεν εννοώ μόνο την Εκτελεστική εξουσία, αλλά και τη Νομοθετική εξουσία και τη Δικαστική. Εάν δεν συνδράμουν και οι τρεις εξουσίες για να μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο αναμένουμε, δεν θα το πετύχουμε ποτέ γιατί ουσιαστικά με την ελλιπή προσπάθεια που κάνει μια εξουσία, θα παρουσιαστούν τεράστια προβλήματα και στην άλλη. Γι’ αυτό τον λόγο, χρειάζεται να γίνει αυτή η παραχώρηση στην Αστυνομία, ως μια αναγκαιότητα την οποία οι ίδιοι διαπίστωσαν μέσα από τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές τους.  Η δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πιστεύω ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ερευνήσουν, αλλά και να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα και ειδικότερα να φτάσουν σε αυτούς που κάποιοι ονομάζουν την κορυφή της πυραμίδας των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτή πρέπει να είναι η προσπάθειά μας γιατί η ανάγκη και η απαίτηση του πολίτη να έχει ασφάλεια είναι κάτι το οποίο θα πρέπει όλους να μας ενδιαφέρει και να μας νοιάζει καθημερινώς. Αυτή είναι και η δική μας προσπάθεια, ώστε μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει η Αστυνομία και οι οποίες θα συνεχιστούν, καθώς και με τα μέσα τα οποία μπορούν να προσφερθούν προς την Αστυνομία, να μπορέσει να υπάρξει επαρκέστερη και πιο ουσιαστική διερεύνηση και αντιμετώπιση του φαινομένου που ονομάζεται οργανωμένο έγκλημα.

Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης ανέφερε: «Μιλήσαμε για το οργανωμένο έγκλημα, τους σχεδιασμούς του Υπουργείου σε σχέση με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος,  αλλά και τη βοήθεια την οποία χρειάζεται από την πλευρά της Βουλής για να ενισχυθεί με κατάλληλα εργαλεία η Αστυνομία στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τα αισθήματα ανασφάλειας που έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στην κυπριακή κοινωνία λόγω των διάφορων εγκλημάτων που παρουσιάστηκαν. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο βρίσκονται υπό κριτική για τα θέματα που αφορούν περισσότερο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Θεωρούμε, επίσης, ότι όντως υπάρχουν σχέσεις του καθώς πρέπει κόσμου με τον υπόκοσμο τις οποίες πρέπει να τις αναζητήσουμε, να τις αναδείξουμε και να αποτελέσουν στοιχείο καταδίκης. Και στο όνομα αυτής της σημαντικής προσπάθειας, για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να καταδικαστεί, εμείς αντιμετωπίζουμε θετικά την έκκληση του Υπουργείου για περισσότερα όπλα στην Αστυνομία, για να μπορέσει να εκπληρώσει αυτό τον ρόλο.

Όμως θα είναι υπό κρίση και η Αστυνομία και το Υπουργείο. Θα είναι υπό έλεγχο, αν αυτά τα όπλα τα οποία θα της δώσει η πλειοψηφία της Βουλής, θα τα χρησιμοποιήσει με τον σωστό τρόπο και κυρίως αποτελεσματικά. Και θα υπάρχουν κατά τη δική μας άποψη και ασφαλιστικές δικλείδες.

Κάνουμε και κριτική, αλλά είμαστε σε θέση να προσφέρουμε βοήθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν αρκεί μόνο η κριτική πρέπει να είμαστε και σε θέση τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουμε θετικά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».

______________

(ΕΚ/ΣΧ)