Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2021 19:05

Συνεχίζουν το κοινωνικό τους έργο οι κρατούμενοι στις Φυλακές: Έφτιαξαν ξύλινα παγκάκια για το Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Λακατάμιας

Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την κοινωνική επανένταξη και ενεργό πολιτότητα των έγκλειστων μαθητών και φοιτητών των Σχολείων των Φυλακών, και ειδικότερα την αλληλεγγύη προς τον κάθε συνάνθρωπο μας, παρέδωσε 10 ξύλινα παγκάκια για την αυλή του Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στη Λακατάμια, τα οποία έχουν κατασκευάσει οι κρατούμενοι των Φυλακών στα μαθήματα του κλάδου Ξυλουργικής - Επιπλοποιίας της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής. Η παράδοση έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Μαΐου 2021, στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Λακατάμιας.

Στα παγκάκια έχουν τοποθετηθεί από τους κρατούμενους μας μικρά πινακίδια με 10 διαφορετικά αποφθέγματα τα οποία αφορούν την αξία της παιδείας, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, και τον ρατσισμό, με σκοπό τη συνεργασία για την κατάργηση των στερεότυπων, των προκαταλήψεων, των ανισοτήτων, των ταμπέλων και διακρίσεων, στοιχεία που μας διαχωρίζουν σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους, βλάπτοντας την υγεία όλων μας.

Με την ευκαιρία της κατασκευής των ξύλινων καθισμάτων αυλής (παγκάκια) για το Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, διανοίγεται ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασία και αδελφοποίηση των Σχολείων των Φυλακών και του Γυμνασίου σε δραστηριότητες και δράσεις που αφορούν θεματικές κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά από πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Γυμνασίου κας Ιουλίας Σχίζα, η οποία επικοινώνησε για να συγχαρεί το Τμήμα Φυλακών για την πρωτοβουλία να κατασκευάσουν οι έγκλειστοι σπουδαστές μας τα ξύλινα σπιτάκια για τους αδέσποτους τετράποδους φίλους μας στα καταφύγια, ενημέρωσε για την ανάγκη για ξύλινα παγκάκια για την αυλή του Γυμνασίου, θέμα στο οποίο οι κρατούμενοι μας ανταποκρίθηκαν θετικά και άμεσα. Εξάλλου η επιτυχία εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος τα τελευταία έξι χρόνια, αποτυπώνεται στις αξίες και αρχές της ανιδιοτελούς προσφοράς, αλληλεγγύης, μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, και σεβασμού στην ανθρώπινη αξία και διαφορετικότητα, που καλλιεργούνται και προάγονται στις Φυλακές μας.

Σε μία εγκάρδια και δημιουργική εκδήλωση που διοργάνωσε η κα Σχίζα με τους συνεργάτες της και τους μαθητές του Σχολείου, η Διευθύντρια των Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους τόνισε τη σημασία εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διοίκησης όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο μαθησιακός οργανισμός, επενδύοντας αρκετά και σημαντικά στην παιδεία, εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση τόσο των κρατουμένων στις Φυλακές όσο και του προσωπικού και η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στις Φυλακές μας τα τελευταία έξι χρόνια.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλύτεροι, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου της μόρφωσης, ακαδημαϊκής, πνευματικής και κοινωνικής, αφού συμβάλλει στον σωφρονισμό και την αναμόρφωση, καθώς και στην προσωπική ανάπτυξη του κάθε κρατούμενου ξεχωριστά, αλλά και καθενός ανθρώπου, καλλιεργώντας υγιείς στάσεις ζωής και συμπεριφορές ως ενεργοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες.

Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει λάβει το Τμήμα Φυλακών στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) είναι και το εκπαιδευτικό σύστημα στις Φυλακές, το οποίο αναγνωρίστηκε ως βέλτιστη πρακτική από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης στο European Prison Regime Forum το 2017 στη Ρώμη και το 2018 στην Χάγη. Στα Σχολεία των Φυλακών φοιτούν τα ¾ των κρατουμένων και σπουδάζουν γύρω στους 15 κρατούμενους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και φοιτητών κρατουμένων κατ’ αναλογία από τις χώρες του ΣτΕ. Σήμερα, στο Τμήμα Φυλακών, λειτουργούν οκτώ Σχολεία με προγράμματα τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και τεχνικής εκπαίδευσης τα οποία ακολουθούν το τυπικό αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και συνάδουν με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, διασυνδέοντας με αυτό τον τρόπο τους έγκλειστους σπουδαστές φοιτητές με την εκπαίδευση στην ελεύθερη κοινωνία.

Η παιδεία στις Φυλακές μας επιτυγχάνεται και μέσω των τεχνών και της ενεργού συμμετοχής στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, καθώς και σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη και τη διεύρυνση των γνώσεων όλων σε διάφορα κοινωνικά θέματα, συντελώντας στην καλλιέργεια του πνεύματος και του ήθους, και παράλληλα προάγοντας τον σεβασμό για την ανθρώπινη αξία, τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός ξεχωριστά.

Οι δράσεις για την πρόληψη της βίας, της νεανικής παραβατικότητας και της προαγωγής της ενεργού πολιτότητας που εφαρμόζονται στα οκτώ Σχολεία των Φυλακών μας ως η Χάρτα της Ενεργού Πολιτότητας και του Ενεργού Πολίτη, έχουν βραβευτεί στον παγκύπριο διαγωνισμό ανάμεσα στις επτά καλύτερες πρακτικές παγκύπρια το 2020.

(ΜΓ)