Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2021 12:14

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στα εγκαίνια της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον  Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, για να τελέσω τα εγκαίνια της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας. Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν την τοπική αυτή αγορά, αξιοποιώντας το Μέτρο «Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε 15 μόλις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από τον Σύλλογο, θεωρείται πολύ σημαντικό για την περιοχή, αφού στηρίζει τους παραγωγούς μας από τη μια και από την άλλη δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να αγοράζει φρέσκα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα, απευθείας από τον παραγωγό. Μάλιστα, η απόφαση του Συλλόγου για μια τοπική αγορά «ελεύθερη από πλαστικά», συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, αφού εδώ οι καταναλωτές, για τη μεταφορά των προϊόντων που αγοράζουν, χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιούμενες, και όχι πλαστικές τσάντες.

Έργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, συμβάλλουν στην ενίσχυση των πολιτικών της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για συνεχή στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας, για περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων της υπαίθρου και για προώθηση των ποιοτικών κυπριακών αγροτικών προϊόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ανάμεσα σε άλλα και μέσα από συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα, έχουμε ήδη προωθήσει τρία νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ψήφισης και εφαρμογής τους. Το πρώτο, αφορά την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, με το οποίο οποιεσδήποτε πρακτικές εφαρμόζονται από εμπόρους ή μεσάζοντες, εις βάρος του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή,  θα εντοπίζονται και θα διώκονται πλέον  ποινικά. Το δεύτερο, αφορά τη διαδικασία απονομής Κυπριακού Σήματος στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, έτσι ώστε αυτά να αναγνωρίζονται εύκολα από τον καταναλωτή και να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το τρίτο νομοσχέδιο, αφορά τις ίδιες τις Λαϊκές Αγορές, αφού η αναθεώρηση του σχετικού νόμου θα επιτρέπει πλέον αποκλειστική δραστηριοποίηση αγροτών/παραγωγών σε αυτές, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να ενισχύσουν το εισόδημά τους και προσφέροντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα σε ελκυστικότερες τιμές, απευθείας από τον παραγωγό.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου υλοποιείται το παρόν έργο, αποτελεί το κύριο έργο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής.  Μέσω των μέτρων και των δράσεων του Προγράμματος, έχουν αξιοποιηθεί από αγρότες και άλλους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα 243 εκατομμύρια ευρώ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-20, ενώ για τη διετή μεταβατική περίοδο 2021-22 θα αξιοποιηθούν άλλα 97 εκατομμύρια ευρώ. Στο επερχόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας και έγκρισης του και θα έχει ισχύ μέχρι το 2027, δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην συμπερίληψη μέτρων που προάγουν την ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου, με την παράλληλη προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και των απευθείας πωλήσεων. Το νέο Πρόγραμμα, θα δίνει επίσης μεγάλη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και στη χρήση νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Φίλες και φίλοι,

Η λειτουργία της Τοπικής Αγοράς Παραγωγών Λάρνακας, αποτελεί παράδειγμα αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών φορέων, για προώθηση της ευημερίας των κατοίκων της υπαίθρου. Η συνεργασία αυτή, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα που βλέπουμε εδώ σήμερα. Συγχαίρω, λοιπόν, ξανά, όσους συνέλαβαν στην υλοποίηση του ξεχωριστού αυτού έργου και εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους τους εμπλεκόμενους.

(MAK)