Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2021 13:13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε επαφή με χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας χωρών για να επικρατήσει η ειρήνη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις του Cyprus Environmental Industries, στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είπε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και όχι μόνο, αλλά και άλλων αραβικών χωρών.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε μέσα από τις όλες διεργασίες που γίνονται να επικρατήσει ειρήνη στη γειτονιά μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εμπλέκεται και η Τουρκία σε αυτή την αναταραχή και ερωτηθείς αν αυτό θα επηρεάσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν βλέπω πώς συσχετίζεται το ένα με το άλλο. Ένα υπαρκτό είναι το πρόβλημα της Κύπρου, άλλο υπαρκτό είναι το Παλαιστινιακό».

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό ήταν πάντα επιδίωξη μας - χωρίς να διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία και άλλες χώρες την ίδια ώρα να αναπτύξουμε και σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ξεκινούν από τότε που ήταν Αντιπρόεδρος, το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό ξεκινά από τότε που δημιουργήθηκε, δηλαδή το 1974 μετά την εισβολή. Αυτό που με χαροποιεί είναι η δήλωση του ότι εμμένει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό είναι κάπως δύσκολο να προκαθοριστεί ιδιαίτερα από μένα, λαμβάνοντας υπόψη και τον φόρτο εργασίας, αλλά και την αξιολόγηση που κάνει κάθε ένας των ηγετών των μεγάλων χωρών. Έχω την εντύπωση πως αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο, όμως, προσβλέπω σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο στηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή και εκφράζει δυσφορία για τη στάση της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτον, δεν έχω δει καμιά δυσφορία για τη στάση της Κυβέρνησης. Δεύτερον, δεν στηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο, αλλά και η Κυβέρνηση το έργο του Γενικού Ελεγκτή, όπως και κάθε ανεξάρτητου αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, του Γενικού Εισαγγελέα, της Γενικής Λογίστριας, της Επιτρόπου Διοικήσεως, της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όλων γενικότερα των θεσμών. Συνεπώς, δεν είδα οτιδήποτε που να διαφοροποιεί.

Ο κάθε αξιωματούχος έχει συνταγματικά πλαίσια μέσα στα οποία κινείται, ενόσω κινείται ουδείς τον παρεμπόδισε και πρέπει να γίνονται σεβαστοί και οι λοιποί των θεσμών, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, παραδείγματος χάρη, ο οποίος εάν δώσει γνωμάτευση προς την Κυβέρνηση ότι ενόσω μια υπόθεση βρίσκεται στο δικαστήριο ή σε μια οιονεί δικαστική επιτροπή δεν επιτρέπεται η παρέμβαση άλλου, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει και να σεβαστεί τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα. Πέραν τούτου, νομίζω ότι η συζήτηση επ’ αυτού δεν εξυπηρετεί κανένα μα κανένα σκοπό».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι «ξαναζεσταμένο φαγητό», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο για υποβοήθηση των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και ως εκ τούτου δεν είναι ούτε προεκλογική εξαγγελία, είναι ένα Σχέδιο που αυτή την ώρα όλα τα κράτη μέλη έχουν υποβάλει το σχετικό εθνικό Σχέδιο με βάση και τους πυλώνες, τους άξονες πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η Ευρώπη μέχρι το 2030, αν μιλάμε π.χ. για την περιβαλλοντική πολιτική, την πράσινη οικονομία κλπ. Όμως, κάθε κράτος έχει την εθνική αρμοδιότητα καθορισμού των αξόνων πολιτικής που θέλει να δώσει έμφαση, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το κράτος.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται αντιπαράθεση ή περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτού.

Επειδή είναι προεκλογική περίοδος δικαιολογείται η οποιαδήποτε ενδεχόμενα κριτική ή εκ πρώτης όψεως, όπως το αντελήφθη το ΑΚΕΛ, ότι επρόκειτο περί ξαναζεσταμένου φαγητού. Είναι πρώτη φορά που σερβίρεται αυτό το έδεσμα και είναι μάλιστα πολύ χρήσιμο και πολύ θρεπτικό. Αρκεί μόνο όλοι να συνεργαστούμε για να μην το κάνουμε δύσπεπτο, διότι θα έχουμε προβλήματα στην απορρόφηση κεφαλαίων».

Κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση προεκλογικού σποτ κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «απάντηση στις ύβρεις έχουν όσοι αντέδρασαν και υποχρέωσαν τους ‘θετούς γονείς’ του Μάκη να το αποσύρουν. Συνεπώς, δεν έχω να προβώ σε κανένα σχόλιο.

Μόνο μια έκκληση: Είναι καιρός αντί να βρίζουμε, αντί να λοιδορούμε, αντί να μηδενίζουμε, αντί με εμπάθεια συνεχώς να είμαστε αρνητές πραγματικοτήτων, καλό είναι επιτέλους να καταθέσουν προτάσεις. Ακούω το ΑΚΕΛ να καταθέτει προτάσεις, ακούω διάφορα κόμματα να καταθέτουν προτάσεις. Με όλη την ευγένεια προς τους ‘θετούς γονείς’ του κ. Μάκη, δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα μια πρόταση. Μόνο άρνηση ακούω. Όχι σε όλα. Αυτή δεν είναι τακτική και πολιτική που πρέπει να ακολουθεί, κατά την άποψη μου, ένα κόμμα που θέλει, όπως ισχυρίζεται, να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)