Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-06-2021 16:54

Στο ερευνητικό εργαστήριο μπαίνουν οι παραδοσιακές τεχνικές της Κύπρου

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) και Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δημιουργία πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τεχνικά παραδοσιακά επαγγέλματα

Τα προγράμματα θα προσφέρονται από το ΥΕΕΒ μέσω της ΑΝΑΔ σε ανέργους και άλλες ομάδες του πληθυσμού

Τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών και επαγγελμάτων του τόπου μας, τέθηκαν σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, με την υπογραφή ενός τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Μνημόνιο υπέγραψαν σε μία σεμνή τελετή η Υπουργός κα Νατάσα Πηλείδου και ο Πρύτανης κ. Τάσος Χριστοφίδης.

Επίκεντρο του Μνημονίου αποτελεί η ερευνητική συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας από το Εργαστήριο Ενέργειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτηρίου, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, προς την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρεις, σε πρώτη φάση, παραδοσιακές τεχνικές, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική. Μέσα από το Μνημόνιο καθορίζονται σαφή χρονοδιαγράμματα για τις εργασίες που απαιτούνται ώστε να γίνει η συγγραφή των προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα προσφέρονται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας μέσω της ΑΝΑΔ.

Όπως ανέφερε η κα Πηλείδου κατά την υπογραφή του Μνημονίου, πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί, όπως εξήγησε, η μεγαλύτερη απειλή είναι η μεγάλη ηλικία των έμπειρων επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται με ρυθμό που να εξασφαλίζει τη διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων τους.

Το Υπουργείο, πρόσθεσε, είναι διατεθειμένο να επενδύσει χρόνο αλλά και να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους προγράμματα, τα οποία προστατεύουν, αφενός, την άυλη κληρονομιά της Κύπρου και, αφετέρου, δίνουν διέξοδο σε πολίτες της χώρας να στραφούν σε εναλλακτικά επαγγέλματα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και προοπτικές. Με βάση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022, κατέληξε η Υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι του Υπουργείου θα επιτευχθούν μέσα από αυτή τη συνεργασία και πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή εμπειρογνωμοσύνη βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου και για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

(ΓΑ)