Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2021 18:05

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την αποπεράτωση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα, σε σχέση με την κατάχρηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ήθελε να εκφράσει την ιδιαίτερη του ικανοποίηση για την αποπεράτωση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις και την κατάθεση του τελικού πορίσματος  στον Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόκειται για ένα έργο που, όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα μέλη της Επιτροπής επιτέλεσαν με αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και  για το οποίο τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Τα πρώτα σχόλια, χωρίς να έχουμε το ολοκληρωμένο κείμενο των πορισμάτων, με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής κ.  Μύρωνα Νικολάτου, είναι πως η  κατάθεση του πορίσματος κλείνει, ή οφείλει να κλείνει, ένα παρατεταμένο κύκλο πολιτικής έντασης και τοξικού κλίματος, που κατά κύριο λόγο στοχοποιούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του.

Αυτό που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι πως μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής αποκαθίστανται τα πραγματικά γεγονότα  που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Από τα όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε προκύπτει πως παρά το γεγονός ότι υπήρξαν λανθασμένες ερμηνείες του Νόμου, κενά, αδυναμίες και ελλιπές πλαίσιο εποπτικού ελέγχου, δεν καταλογίζεται δόλος ή αξιόποινες πράξεις στα εκάστοτε Υπουργικά Συμβούλια.

Συνεπώς, χωρίς καμία πρόθεση σύγκρουσης, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι  επί μήνες απαξιωτικοί ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης, οι προσωπικές επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση, με στόχο την απαξίωση του Προέδρου, έχουν καταρρεύσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού μελετήσει ενδελεχώς το πόρισμα της Επιτροπής, θα επανέλθει με αυτοκριτική διάθεση, με στόχο όχι την άρνηση των οποιονδήποτε ευθυνών, αλλά την ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί.

Το δεδηλωμένο της αποφασιστικότητας και βούλησης  του Προέδρου,  καταγράφεται με την απόφαση :

Α Για τον οριστικό τερματισμό του Προγράμματος

Β. Τη συμμόρφωση στις συστάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής

Γ. Τη σύσταση της Επιτροπής Ανάκλησης παρανόμων πολιτογραφήσεων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και για αυτό χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα, προκειμένου να διωχθούν αδιακρίτως όσοι εμπλέκονται στην κατάχρηση ενός Προγράμματος που στόχο είχε την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του λαού».

Για τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πατήστε εδώ.

(ΡΜ/ΣΧ)