Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2021 09:00

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Τρισάγιο και τη Δέηση υπέρ ανεύρεσης των Αγνοουμένων

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και ώρα 9π.μ., στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Είναι με βαθειά συγκίνηση και πλήρη συναίσθηση και αναγνώριση του χρέους μας προς τους πεσόντες και τους αγνοουμένους μας, όπως και προς τους συγγενείς τους, που παρευρισκόμαστε σε αυτό το ιερό χώρο στα πλαίσια του 36ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων. Σε αυτό το χώρο που αποτελεί σύμβολο δόξας και τιμής, με τους τάφους και τα κενοτάφια των πλείστων από τους ήρωες μας των τραγικών εκείνων ημερών, δίπλα και από το σεπτό μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων.

Στη μνήμη και τη θυσία τους κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ προσευχόμενοι για την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας. Παράλληλα, με την ευκαιρία και της σημερινής εκδήλωσης, εκφράζουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην κάθε μάνα, και στο πρόσωπο αυτής, στον κάθε ένα των άλλων συγγενών -πατέρα, σύζυγο, παιδιά- που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της αδιευκρίνιστης τύχης των αγνοουμένων μας.

Η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα.

Είναι πάγια η θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Μαζί με τις οικογένειες των αγνοουμένων οφείλουμε συλλογικά να συνεχίσουμε το ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες. 

Είναι γνωστές τόσο οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν διαχρονικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, μαζί με το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών των αγνοουμένων στο σύνολο τους,  με στόχο τη  διεθνοποίηση του προβλήματος, τη συζήτησή του στα διάφορα διεθνή βήματα και οργανισμούς, για να αναγνωρίσει η Τουρκία την ευθύνη της, να συνεργαστεί και να παραθέσει στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων.

Καθώς 47 χρόνια μετά, οι περισσότερες περιπτώσεις των αγνοουμένων μας συνεχίζουν να είναι αδιευκρίνιστες, και αυτό λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και της άρνησης της να συμμορφωθεί προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων Διεθνών Οργανισμών, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί σε όλους μας θλίψη και πόνο.

Αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελέστηκε μέσω των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι τώρα. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των εκταφών, εξακολουθούν να υφίσταται και ευθύνη για αυτό έχει η κατοχική δύναμη. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η δραματική μείωση στον αριθμό των λειψάνων που εντοπίζονται από τις εκταφές. Είναι ευθύνη όλων ιδιαίτερα του Ο.Η.Ε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσουν και να πιέσουν την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για να επιλυθούν τα προβλήματα ώστε να υπάρξει πρόοδος προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Αγαπητοί συγγενείς των αγνοουμένων, φίλοι συνεργάτες της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και υποστηρικτές του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων,

Μαζί θα συνεχίσουμε άοκνα τις προσπάθειες μας για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Η παρέλευση του χρόνου δεν πρόκειται να μειώσει τις προσπάθειες μας. Αυτό το επιβάλλει το χρέος μας προς τον καθένα σας, ιδιαίτερα προς εκείνους που έφυγαν από τη ζωή με ανεπούλωτες τις πληγές στη ψυχή τους από την αγωνία και το μαρτύριο τόσων χρόνων.

Από τον τόπο αυτό της βεβαρημένης ιστορικής μνήμης, και δίπλα από τη σεπτή μορφή του Μνημείου της Κυπρίας και της Ελλαδίτισσας Μάνας των Αγνοουμένων, σας διαβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τον ιερό αυτό αγώνα για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας σε όλους εσάς, τους συγγενείς των Αγνοουμένων μας.

  

(ΡΜ/IK/ΕΧΡ)