Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2018 14:27

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε τελετή βράβευσης διαγωνισμού για την προώθηση της έμφυλης ισότητας

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την εκδήλωση με θέμα «Όλα τα παιχνίδια είναι δικά μας, ανήκουν σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια». Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τους βραβευθέντες μαθητές και τις βραβευθείσες μαθήτριες για την επιτυχία τους αλλά και όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό. Να συγχαρώ επίσης και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την πρωτοβουλία τους για τη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού, καθώς και για το έργο που επιτελούν στα θέματα Ισότητας των φύλων.  

Ο Διαγωνισμός αυτός διεξάγεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με σκοπό να προωθήσει την ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα ζητήματα ισότητας. Παρόλο που η συμμετοχή είναι προαιρετική, ο διαγωνισμός έχει αγκαλιαστεί από τον μαθητικό κόσμο κι αυτό φαίνεται μέσα από τις πολυάριθμες συμμετοχές κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων διεξαγωγής του. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι τα έργα των μαθητών/τριών προβάλλουν μηνύματα – μαρτυρίες της ευαισθητοποίησής τους και των στάσεων που αναπτύσσουν για πραγματική ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. 

Σκοπός του διαγωνισμού είναι αυτό ακριβώς – να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, να επιδείξουν ενδιαφέρον για τα θέματα ισότητας αλλά και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα διαφορετική στη νέα γενιά η οποία θα εξαλείψει τα έμφυλα στερεότυπα που προϋπάρχουν και θα διαμορφώσει νέες αντιλήψεις και στάσεις ζωής.

Η φωνή των παιδιών καταγράφεται πάντα μέσα από τα έργα τους και αυτό κλήθηκαν να πράξουν και στον φετινό διαγωνισμό με θέμα «Όλα τα παιγνίδια είναι δικά μας, ανήκουν σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια». Οι παραδοσιακοί ρόλοι του κάθε φύλου στην κοινωνία μαθαίνονται από νωρίς και αυτό ξεκινάει από την πρώιμη παιδική ηλικία κυρίως μέσω των παιχνιδιών και σεξιστικών συμπεριφορών. Η αποκλειστική ενασχόληση με τις κούκλες, τα οικιακά σκεύη, και τα σπιτάκια για τα κορίτσια, με τα αυτοκίνητα, και τα παιχνίδια δράσης για τα αγόρια, εσωτερικεύουν ρόλους  που θα επιτελέσουν, μεγαλώνοντας τα παιδιά, στην κοινωνία.

Τα παιδιά κλήθηκαν λοιπόν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή με την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και περιορισμών, μέσω των παιχνιδιών. Τα έργα τους εκφράζουν την κατανόηση εκ μέρους τους ότι τα παιχνίδια δεν πρέπει να ταυτίζονται με το βιολογικό φύλο, ούτε να μοιράζουν αποκλειστικούς ρόλους στην εργασία, στην οικογένεια και την κοινωνία. Θα μελετηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές η περαιτέρω αξιοποίηση των εργασιών τους, εντός και εκτός του σχολείου, για να έχει συνέχεια και μονιμότητα η προσπάθεια. 

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω, όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και μας επέτρεψαν να δούμε τις δικές τους εμπειρίες και στάσεις απέναντι στα παιχνίδια και το φύλο, όπως και όλους όσοι εργάστηκαν για να καρποφορήσει η προσπάθειά τους. 

(ΜΠ/ΑΧ/ΣΧ)