Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2021 14:49

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Επιτυχής η απελευθέρωση της Ιόλης από το ΤΑΘΕ

Η Πρέσβης των ΗΠΑ και η Επίτροπος Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν για το έργο του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), φιλοξένησαν στις 8 Ιουνίου 2021 την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, κ. Judith Garber, και την Επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Κλέλια Βασιλείου, στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) στο Μενεού.

Η Πρέσβης και η Επίτροπος ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Κέντρου, ιδιαίτερα σε σχέση με την προστασία και τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών (Chelonia mydas και Caretta caretta), καθώς και της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι μέρος του ΕΚΘΥΚ λειτουργεί ως κέντρο διάσωσης για τη θεραπεία και αποκατάσταση τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών.

Η κ. Garber και η κ. Βασιλείου είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση της πράσινης χελώνας (Chelonia mydas) "Ιόλη" πίσω στο φυσικό της περιβάλλον, μετά από εντατική θεραπεία και αποκατάσταση 10 μηνών.  Η "Ιόλη" είναι μια ενήλικη θηλυκή χελώνα μεγάλου μεγέθους (μήκος 80 cm x πλάτος 77,5 cm) με βάρος περίπου 73 kg, η οποία είχε εντοπιστεί τον περασμένο Αύγουστο από επισκέπτες σε παραλία της περιοχής Λεμεσού. Οι άμεσες προσπάθειες διάσωσης όλων των εμπλεκομένων, της έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Η "Ιόλη" είχε αέρα παγιδευμένο στους πνεύμονές της που την εμπόδιζε να κολυμπήσει σωστά ή και να καταδυθεί. Μεταφέρθηκε στο κέντρο διάσωσης στο ΕΚΘΥΚ όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2021. Στο πλαίσιο της θεραπείας, τοποθετήθηκαν βάρη στο καβούκι της, ούτως ώστε να μπορεί να κολυμπά με ισορροπία και σωστή πλευστότητα και να αρχίσει η σταδιακή απελευθέρωση του εγκλωβισμένου αέρα από τους πνεύμονες της. Η απελευθέρωση της "Ιόλης" στέφθηκε με επιτυχία. Της ευχόμαστε μια υγιή μακρά ζωή στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Η κ. Judith Garber δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα με το έργο του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου κατά την επίσκεψή μου σήμερα, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, μαζί με τον Υπουργό Δρ. Καδή και την Επίτροπο κ. Βασιλείου. Ήταν υπέροχο να δω την "Ιόλη" να απελευθερώνεται σήμερα! Καθώς συνεργαζόμαστε για τον μετριασμό και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεν πρέπει να ξεχνούμε την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και της βιώσιμης αλιείας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης για 3,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και υποστηρίζουν τα προς το ζην άνω του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περήφανες που συνεργάζονται με χώρες εταίρους για τη δημιουργία συνεργειών, βασισμένων σε επιστημονικά κριτήρια και κανόνες, για την προώθηση μιας βιώσιμης αλιείας".

Ο Υπουργός και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών ευχαρίστησαν τόσο την Πρέσβη όσο και την Επίτροπο για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση όχι μόνο αυτού του εμβληματικού είδους, αλλά και ευρύτερα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με στόχο τη διασφάλιση ενός υγιούς και παραγωγικού θαλάσσιου οικοσυστήματος.

(ΜΑΚ)