Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2021 13:51

Άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία» που συνδιοργανώνεται από το ΣτΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες του διήμερου διαδικτυακού Συνεδρίου με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία» που συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Συνέδριο Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 10-11 Ιουνίου 2021, στη Λευκωσία, σε διαδικτυακή μορφή, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του Συνεδρίου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εξέφρασε χαρά και τιμή που η Κύπρος φιλοξενεί αυτό το τόσο σημαντικό Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είπε ότι αφενός, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει ευρύτερα, ταχύτερα και πιο στοχευμένα μέσα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών σε παγκόσμιο επίπεδο,  μπορεί όμως να επηρεάσει και τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη απόψεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία γεγονότων για τον COVID-19. Υπογράμμισε δε ότι οι ψευδείς ειδήσεις, οι υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας και οι αντιεμβολιαστές έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος ανέλαβε να προεδρεύσει των εργασιών του Συνεδρίου, ως αρμόδιος Υπουργός της φιλοξενούσας χώρας, στην εναρκτήρια παρέμβασή του ανάφερε ότι το Συνέδριο κατάφερε να συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από τα 47 κράτη μέλη, κράτη που συμμετέχουν ως παρατηρητές, και άλλα κράτη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι συμμετέχουν 45 επικεφαλής Υπουργείων, καθώς και 370 συμμετέχοντες, ενώ πέραν των 700 ατόμων παρακολουθούν το Συνέδριο διαδικτυακά.  

Ο κ. Υπουργός είπε, περαιτέρω, ότι το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν προκύψει λόγω μαζικής ψηφιοποίησης στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης και πληροφοριών - συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σημείωσε, εξάλλου, ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτή η διάσκεψη θα θέσει τα θεμέλια για την ενίσχυση της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης στο πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης και του περιβάλλοντος της πληροφορίας.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Marija Pejčinović Burić, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Péter Szijjártó, όπως επίσης και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Dunja Mijatović και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Věra Jourová.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζουν και το απόγευμα σε τέσσερις ξεχωριστές θεματικές ενότητες: οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ελευθερία έκφρασης, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον των μέσων και της πληροφορίας, η ανάληψη δράσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, και η ανθεκτικότητα των πλαισίων προστασίας της ελευθερίας έκφρασης σε περίοδο κρίσης.  

Αύριο, οι Υπουργοί θα κληθούν να υιοθετήσουν τέσσερα ψηφίσματα που αφορούν στις θεματικές αυτές, καθώς και μια τελική Διακήρυξη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Συνέδριο εδώ

ΕΦυς/ΕΧ/ΕΧΡ