Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2021 19:41

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συνεδρία της Παγκύπριας Οργάνωσης Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων

Τελευταία συνεδρία του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων η σημερινή και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για τη μεγάλη προσφορά τους.

Να μου επιτρέψετε, ιδιαίτερα προς το πρόσωπο του Προέδρου της οργάνωσης κ Νίκου Σεργίδη, να εκφράσω παράλληλα το θαυμασμό μας για το πάθος και την εργατικότητα του να προσφέρει για την επίλυση του ανθρωπιστικού μας προβλήματος με υπέρμετρη αγάπη όχι μόνο για το δικό του άνθρωπο που θυσιάστηκε μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων, αλλά και για τον κάθε ένα των συμπατριωτών μας που τα ονόματα τους περιελήφθησαν στο θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.

Μαζί με το κάθε μέλος της Οργάνωσης και, ευρύτερα, με τον κάθε συγγενή, ανελήφθησαν σοβαρές και έντονες προσπάθειες για τη διαλεύκανση της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου, ώστε να ικανοποιηθεί η δίκαιη απαίτηση τους να πληροφορηθούν οι συγγενείς για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους, να εντοπιστούν τα λείψανα τους και να απευθύνουν σε αυτούς το ύστατο χαίρε, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις αξίες της ιεράς μας πίστης.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, συνεχίζει δυστυχώς να είναι ανεξακρίβωτη η τύχη των περισσότερων αγνοουμένων μας. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι οπωσδήποτε τεράστιες. Θέτει περιορισμούς στη διενέργεια εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και θέτει υπό καθεστώς πλήρους συσκότισης το θέμα των σκόπιμων μετακινήσεων οστών και των διαταράξεων μαζικών τάφων, και αυτό ως εάν η επιχειρούμενη σχετικά απόκρυψη της αλήθειας, μπορεί να παραποιήσει ή να διαγράψει την αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα για τα τόσα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο.

Δεν υποτιμούμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους. Κάθε άλλο, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο μέχρι σήμερα. Όμως η Τουρκική αδιαλλαξία και αρνητικότητα συνεχίζεται εις βάρος της οριστικής επίλυσης ενός ανθρωπιστικού προβλήματος που μας καταπονεί όλους. Είναι δε χρέος μας να αγωνιστούμε συλλογικά προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επέλθει ένα τέλος στην αγωνία και τον πόνο των συγγενών.

Κυρίες και Κύριοι,

Σας μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας, με την προσδοκία και την ελπίδα ότι η άλλη πλευρά θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και θα συμμορφωθεί με τις ετυμηγορίες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και άλλων οργανώσεων και διεθνών σωμάτων.

Σε ό,τι αφορά στους συγγενείς, γνωρίζουμε την ύπαρξη ανθρωπιστικής φύσεως προβλημάτων που τους βαραίνουν, πέρα από τον πόνο και την αγωνία της εξαφάνισης των δικών τους. Και γι’ αυτά τα προβλήματα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για την επίλυση τους.

Χαιρετώ ιδιαίτερα την παρουσία στην αποψινή εκδήλωση της κυρίας Μαρίας Καλμπουρτζή, Πρόεδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας και θέλω να την ευχαριστήσω τόσο την ίδια όσο και τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους στον αγώνα για διακρίβωση της τύχης όλων των Αγνοουμένων.

Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την συνεργασία και την τεράστια προσφορά σας. Μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας.

(ΡΜ/ΕΚ)