Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2021 16:57

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και του Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνίας της Πληροφορίας του ΣτΕ για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του ΣτΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και ο Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνίας της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Patrick Penninckx προέβησαν σήμερα σε δηλώσεις για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία», που συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στο Ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες ενός εξαιρετικά σημαντικού Συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα Συνέδριο τα πορίσματα του οποίου θεωρώ ότι θα αποτελέσουν σταθμό και ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Αξιολογήσαμε μέσα από αυτό το διήμερο Συνέδριο μια σειρά προβλημάτων από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης και βεβαίως των τεχνολογικών εξελίξεων. Μέσα από τη συμμετοχή των  47 Υπουργών και Εκπροσώπων Υπουργείων χωρών μελών αλλά και των 370 τόσων συνέδρων που εκπροσωπούσαν διάφορες οργανώσεις του εξωτερικού αλλά και τους πάρα πολλούς – πέραν των 600, επίσης, που συμμετείχαν και παρακολούθησαν αυτό το Συνέδριο φθάσαμε και καταλήξαμε σε τέσσερα ψηφίσματα και βεβαίως μια τελική διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Αυτή η Διακήρυξη της Λευκωσίας θεωρώ, όπως είπα στην αρχή εισαγωγικά, ότι θα είναι ορόσημο. Μετά από οκτώ χρόνια το Συμβούλιο της Ευρώπης καταφέρνει να φθάνει σε μια τέτοια Διακήρυξη η οποία διαλαμβάνει συγκεκριμένες παραινέσεις προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να εφαρμόσουν μια σειρά από πρακτικές τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο οι οποίες θα διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, τα συμφέροντα των πολιτών, την προστασία των ιδίων των δημοσιογράφων, την ασφάλεια της δημοσιογραφίας αλλά βεβαίως και τον αντίκτυπο της πανδημίας που είχε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Είναι η πεποίθησή μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εκθέσαμε τις θέσεις μας μέσα από αυτό το Συνέδριο, είναι ήδη σε ένα εξαιρετικά καλό δρόμο, όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, και έχουμε ήδη εφαρμόσει προληπτικά τα πλείστα από όσα σήμερα έχουμε συζητήσει. Όμως υπάρχει δρόμος ακόμα για να βελτιωθεί το σύνολο των κρατών μελών και αυτό αναμένουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ.  Patrick Penninckx που είναι δίπλα μου και είναι ο Επικεφαλής τους Τμήματος της Κοινωνίας της Πληροφορίαςτου Συμβουλίου της Ευρώπης, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Χρήστο Γιακουμόπουλο, όλη την Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά, βεβαίως, θα ήμουν αγνώμων εάν δεν ευχαριστούσα ιδιαίτερα ολόκληρη την Ομάδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και των Λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών που μαζί, σε μια εξαιρετικά οργανωμένη και επίπονη προσπάθεια, έκαναν πράξη αυτό το Συνέδριο το οποίο γίνεται κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, όμως νομίζω ότι θα δείτε τα αποτελέσματά του. Ήταν εξαιρετικά επωφελή και από πλευράς οργάνωσης άρτια. Ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές αυτού του σπουδαίου Συνεδρίου και βεβαίως, ο δημοσιογραφικός κόσμος αλλά ιδιαίτερα οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν ότι με την εφαρμογή όλων όσων διαλαμβάνονται στη Διακήρυξη της Λευκωσίας θα έχουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον και για τη δημοσιογραφία αλλά κυρίως για τους πολίτες».

Από πλευράς του, ο Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνίας της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Patrick Penninckx ανέφερε:

«Just a comment. This was an extremely important conference my dears, we know that our Secretary General for example has explained quite widely that freedom of expression and the protection of journalists in Europe is backsliding. We all have very recent events in mind when we speak about freedom of expression – and we know that journalists are being jailed and that journalists are being prosecuted, and in order to respond to those new developments, including developments with regards to the digital society and the transformation that this profession has meant for many journalists, media actors, we needed to be able to give a response, not only a response at administrative level, but the response at political level, and that is what this ministerial conference has been doing. It is the first time, quite honestly, that we have 45 Ministers that gathered, even though it was only online, it is an important commitment of states to be able to say, this freedom of expression is one of the corner stones of our societies and we need to protect it, we need to ensure that in these developments, in these digital developments, we have, and find a new place for media actors in our society. In order to protect democracy, in order to protect the societies as we know, and despite the pandemic, we can ensure that media freedom is not being curtailed, because of this pandemic and because of the crisis situation that we are living, but that we can also ensure that, despite the crisis situation, media freedom is being upheld. That was the key message of the conference. Thank you».

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Νουρής και Penninckx  απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ως εξής:

Q: When will the resolution and the declaration be implemented?

A: The resolutions and the declaration are already online. They are public. As soon as the Minister declared that they were adopted, they have been put online and they are consultable to everyone. Even before the conference now is finished. That basically means that we will start implementing them. We will, as Council of Europe, follow an action plan in order to implement them, we have already foreseen, in a four-year visionary, action, in order to ensure that the resolutions are translated, not only in theory, but also in practice.

Ερώτηση:  Η ελευθερία του λόγου κατοχυρώνεται μέσα από αυτό το σημαντικότατο Συνέδριο που θα φέρει την επωνυμία Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Υπουργός: Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι μπορέσαμε ακριβώς να αναλάβουμε τη διοργάνωση και να συνδιοργανώσουμε μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης αυτό το εξαιρετικά σημαντικό Συνέδριο αλλά βεβαίως το γεγονός ότι δακτυλοδείξαμε, αν μου επιτρέπετε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στα κράτη μέλη τα υπόλοιπα του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά την ασφάλεια της δημοσιογραφίας, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της έκφρασης που επεκτείνεται όμως, επιτρέψτε μου να πω και πολύ πέραν του δημοσιογραφικού κόσμου και βεβαίως, αναφέρομαι στους ίδιους του πολίτες. Είναι κάτι το οποίο ήταν εξόφθαλμα έντονο μέσα από τις συζητήσεις όλων των συναδέλφων Υπουργών και εκπροσώπων και είναι αυτά που περιγράφονται ακριβώς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει σε εθνικό επίπεδο νομοθετικά αλλά και πολιτικά να διασφαλίσουν ακριβώς αυτά τα πολύ σημαντικά αξιώματα τα οποία θα πρέπει να διακρίνουν και την ελευθερία του λόγου, αλλά και τον τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Ερώτηση:  Έλαβε μέρος η Τουρκία;

Υπουργός: Όχι, η Τουρκία παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης επέλεξε να μην συμμετάσχει. 

 

ΣΧ/ΜΒ/ΕΧ