Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2021 19:12

Συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

H Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα, 11 Ιουνίου 2021, στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η αναθεώρηση του Κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και η Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο. Οι Υπουργοί υιοθέτησαν, επίσης, Συμπεράσματα αναφορικά με την Πρωτοβουλία «Renovation Wave», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων και σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, σε παρέμβασή της, η Υπουργός Ενέργειας ευχαρίστησε την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου για τη σκληρή δουλειά που έκανε, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί του κειμένου του αναθεωρημένου Κανονισμού. Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για τη συμπερίληψη ονομαστικής αναφοράς στην Κύπρο, η οποία διασφαλίζει τη διασύνδεση της με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, καθώς και την πρόσβαση σε μελλοντικές αγορές, όπως είναι αυτή του υδρογόνου, μέσω της παραμονής και συμπερίληψης των υφιστάμενων Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στον νέο κατάλογο της ΕΕ για αυτά τα έργα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο, η κα Πηλείδου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει ένα ολιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο να είναι ευθυγραμμισμένο με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογική ανάπτυξη για την υλοποίηση έργων επίδειξης και πιλοτικών έργων υδρογόνου. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει χρήση διαθέσιμων αλλά και νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και να υπάρξει κοινός τρόπος κατάταξης των διαφορετικών ειδών υδρογόνου, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη προτύπων για το υδρογόνο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το νομοθετικό και ρυθμιστικό πακέτο «Fit for 55», το οποίο θα οδηγήσει την ΕΕ στην υλοποίηση του στόχου για μείωση των αέριων εκπομπών κατά 55%.

(ΜΦ/ΜΓ)