Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2021 10:13

Ομιλία Υπουργού Άμυνας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Αναστάσιου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων του Δήμου Λευκονοίκου

(Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, 19.00 μ.μ., οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου)

 

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού και του μνημείου πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων του Δήμου Λευκονοίκου.

Η προτομή και το μνημείο συμβολίζουν την αιώνια εκτίμηση των Λευκονοικιατών αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου προς τους ήρωές μας και αποτελούν ταυτόχρονα παντοτινούς μάρτυρες των ηρωικών πράξεών τους κατά τους εθνικούς μας αγώνες.

Οι Λευκονοικιάτες που μνημονεύουμε σήμερα πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων τιμώντας την καταγωγή τους και την μακραίωνη ελληνική ιστορία του τόπου τους. Κάνουν όλους εσάς περήφανους για το Λευκόνοικο διότι πέραν από τη ξεχωριστή συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου πρόσφερε και το αίμα των παλλικαριών του.

Άνθρωποι απλοί, που μεγάλωσαν με την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένους τους και την ώρα της κρίσης έσπευσαν να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση της πατρίδας, να φυλάξουν Θερμοπύλες, αγωνιζόμενοι ενάντια στον κατακτητή.

Ατελείωτο το πάνθεον των ηρώων του Λευκονοίκου. Διαχρονικά πρωταγωνιστούσε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του νησιού μας.

Στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικρασίας, στα Οκτωβριανά του 1931, όπου είχαμε και τον πρώτο ήρωα, τον δεκαοκτάχρονο Χαράλαμπο Φιλή.

Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955, αλλά και μετά την ανεξαρτησία, στις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964 και στην εισβολή του 1974.

Πέραν από τους εθνικούς αγώνες, τη ζωή του Λευκονοίκου στιγμάτισε και ένα αποτρόπαιο γεγονός που συνέβηκε το 1945 κατά τους πανηγυρισμούς της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Η αποικιακή αστυνομία άνοιξε πυρ κατά αθώων πολιτών, οι οποίοι εκείνη την ώρα παρέλαυναν φορώντας φουστανέλες και κρατώντας ελληνικές σημαίες. Από τους πυροβολισμούς έπεσαν νεκροί τρία παλλικάρια Λευκονοικιάτες, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Στις 6 Αυγούστου του 1964 ο Αναστάσιος Ζαρβός, του οποίου τη προτομή αποκαλύπτουμε σήμερα, έπεσε πρώτος στις μάχες της Τηλλυρίας, στο ύψωμα Λωρόβουνος. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Λοχαγού του, του Δημήτρη Κουτράκου:

«Αν δεν ήταν ο ήρωας Αναστάσιος Ζαρβού να προχωρήσει μπροστά, να πολεμήσει σαν λιοντάρι με τον Τούρκο κατακτητή και να δώσει το σύνθημα, θα σκοτωνόταν όλος ο λόχος».

Το 1974, η προτομή του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του στο Λευκόνοικο. Το 2017 μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές μέσω λαθρεμπόρων με σκοπό να πουληθεί. Το συγκεκριμένο γεγονός μαθεύτηκε από τον γλύπτη κ. Γεώργιο Κυριάκου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε το Δήμο. Από τότε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστραφεί στο Δήμο και ακολούθως αποφασίστηκε η τοποθέτησή της εδώ, έξω από το προσωρινό Οίκημα στην Αγλαντζιά.

Κυρίες και κύριοι,

Η τούρκικη εισβολή και η κατοχή, δεν έκαμψε το φρόνημα μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας και απαιτούμε ο τόπος μας να προχωρήσει μπροστά, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς για να επικρατήσουν οι αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Για να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση όλων. Η συνένωση των δυνάμεων μας και η αξιοποίηση από κοινού των νέων προοπτικών που δημιούργησαν οι εξελίξεις στην περιοχή μας.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, στόχος μας είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι λοιπόν καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της και να προβεί σε πρακτικά και άμεσα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού.

Η κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για την επιτέλεση των στόχων που προανέφερα. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην επίτευξη ορθής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό, πράττει ότι είναι δυνατόν στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας.

Δυστυχώς η προσπάθεια προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Διεκδικούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της και να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση, προκειμένου να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων, δίδοντας στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της περιόδου.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη Γη των πατέρων μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοούμενούς μας. Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας ας είναι οι οδηγοί σε αυτό τον δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Λευκονοίκου, τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αγωνιστικότητα και το έργο που επιτελούν. Με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που αναλαμβάνει, δεν αφήνει να ξεθωριάσουν οι μνήμες και συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε να παραμένει άσβεστη η φλόγα της επιστροφής και της απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Μεγαλοδύναμος να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.

 

ΙΚ