Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2021 14:02

Συμμετοχή της ΑνΑΔ στο έργο του Cedefop «Real-time labour market information on skill requirements: Setting up the EU system for online vacancy analysis»

Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) συμμετείχε στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) «Real-time labour market information on skill requirements: Setting up the EU system for online vacancy analysis», το οποίο είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας που δημοσιοποιούνται σε ιστοσελίδες (online job vacancies), ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες επίκαιρες πληροφορίες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Το έργο διάρκεσε τέσσερα χρόνια, από το 2017 μέχρι το 2020.

Το έργο ανατέθηκε από το Cedefop, μετά από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, σε κοινοπραξία, η οποία αποτελείτο από το Institute for Economics, Labour and Culture (IWAK)/Centre of Goethe University Frankfurt, Germany και το Interuniversity Research Centre on Public Services (CRISP)/Università degli Studi di Milano-Bicocca, Italy, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ποιες ήταν οι κύριες δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν;

Το έργο αποτελείτο από τρεις κύριες δραστηριότητες:

  • Αποτύπωση (landscaping activity) της κατάστασης σε κάθε χώρα της ΕΕ αναφορικά με τις θέσεις εργασίας που είναι δημοσιοποιημένες σε ιστοσελίδες (ΘΕΔΙ) καθώς και επιλογή των πηγών των στοιχείων που θα αξιοποιούνταν.
  • Επεξεργασία και χαρτογράφηση των θέσεις εργασίας που είναι δημοσιοποιημένες σε ιστοσελίδες (ΘΕΔΙ) (vacancy scrapping and mapping).
  • Ανάλυση, ταξινόμηση και διάχυση των στοιχείων και πληροφοριών.

Ποιες ήταν οι βασικότερες προκλήσεις που προέκυψαν κατά την υλοποίηση του έργου;

Οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ήταν:

  • Ο μεγάλος όγκος στοιχείων τα οποία δεν ήταν δομημένα και κατάλληλα διαμορφωμένα. Οι θέσεις εργασίας που ήταν δημοσιοποιημένες σε ιστοσελίδες (ΘΕΔΙ) και εντοπίστηκαν ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια.
  • Το κόστος και ο χρόνος που απαιτείτο για «καθαρισμό» των στοιχείων και διαγραφή των αχρείαστων πληροφοριών.
  • Οι πολλές γλώσσες που χρησιμοποιούνταν στις θέσεις εργασίας που ήταν δημοσιοποιημένες σε ιστοσελίδες (ΘΕΔΙ) και οι οποίες έπρεπε να ταξινομηθούν με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων, Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων και Προσόντων (ESCO).
  • Τα θέματα αντιπροσωπευτικότητας των στοιχείων εξαιτίας είτε της μη ισότιμης παρουσίας τομέων και επαγγελμάτων, είτε του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα σε χώρες.

Ποια ήταν τα στάδια χειρισμού των στοιχείων;

Οι μέθοδοι και τεχνικές χειρισμού των στοιχείων και πληροφοριών, από τη συλλογή μέχρι και τη δημοσιοποίησή τους, περιλάμβαναν τα ακόλουθα τρία βασικά στάδια:

  • Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην εξασφάλιση και εισαγωγή στοιχείων από τις θέσεις εργασίας σε ιστοσελίδες σε βάση δεδομένων (data ingestion).
  • Το δεύτερο στάδιο περιλάμβανε τη διαδικασία πρώτης επεξεργασίας των στοιχείων (data pre-processing), η οποία αφορούσε στην ανίχνευση της γλώσσας (language detection), το καθάρισμα των στοιχείων (noise reduction) και την αφαίρεση των διπλών καταχωρίσεων.
  • Το τρίτο στάδιο αφορούσε στη διαδικασία εξαγωγής πληροφοριών (information extraction) και την ταξινόμηση των στοιχείων σε διάφορες κατηγορίες. Αναφορικά με την ταξινόμηση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένα λογισμικά (machine learning techniques).

Ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα του έργου;

Το τελικό αποτέλεσμα υλοποίησης του έργου αφορά στην ανάπτυξη του εργαλείου πλοήγησης «Skills Online Vacancy Analysis Tool for Europe» (Skills OVATE). Μέσω του εργαλείου, παρέχονται σε πραγματικό χρόνο σημαντικές πληροφορίες για την αγορά εργασίας στην ΕΕ. Ο χρήστης, μέσα από την πλοήγηση στους πίνακες αποτελεσμάτων (dashboards), έχει πάνω σε συνεχή βάση επικαιροποιημένα στοιχεία και πληροφορίες για την αγορά εργασίας στην ΕΕ και την κάθε χώρα ξεχωριστά. Οι παράμετροι που περιλαμβάνονται, σε πρώτη φάση, στο εργαλείο Skills OVATE αναφέρονται στον πάροχο των στοιχείων, τη χώρα και τη γεωγραφική περιοχή, τις δεξιότητες, το επάγγελμα και τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Σε κάθε πίνακα αποτελεσμάτων παρέχονται επεξηγηματικές πληροφορίες για τα στοιχεία που εξάγονται, την επιλογή παραμέτρων ξεχωριστά και σε συνδυασμό καθώς και καθοδήγηση για τον τρόπο πλοήγησης στο εργαλείο. Πρόσθετα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου παρουσίασης των αποτελεσμάτων μέσω προκαθορισμένων γραφικών του εργαλείου (bar charts, word cloud και treemap).

Ποιες είναι οι κυριότερες πληροφορίες που εξάγονται για την Κύπρο;

Από την ανάλυση των στοιχείων, σε σχέση με τις ΘΕΔΙ στην Κύπρο, οι κυριότερες πληροφορίες που εξάγονται είναι:

  • Οι πηγές άντλησης των πληροφοριών κατά πάροχο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ιδιωτικές ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας με 88,3%. Ακολουθούν, με πολύ μεγάλη διαφορά, τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας (8,0%), η διαδικτυακή πύλη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (3,2%) και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες (0,5%).
  • Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη με διαφορά ζήτηση στις ΘΕΔΙ είναι αυτά του ανώτερου επιπέδου (65,3%) ενώ πολύ μικρότερη είναι η ζήτηση που προκύπτει στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (30,4%) και στα επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου (4,3%). Αναλυτικότερα, τα ψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στους Πτυχιούχους (33,2%), στους Τεχνικούς Βοηθούς (23,2%) καθώς και στους Υπαλλήλους Υπηρεσιών και Πωλητές (11,4%).
  • Οι δεξιότητες οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στις ΘΕΔΙ (μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης) είναι η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή (6.570 εμφανίσεις), η παροχή βοήθειας σε πελάτες (4.345 εμφανίσεις), η ομαδική εργασία (4.219 εμφανίσεις) και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (4.092 εμφανίσεις).
  • Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στις ΘΕΔΙ είναι οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (15,8%), οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (15,5%), το εμπόριο και επισκευή αυτοκινήτων (10,6%) και η ενημέρωση και επικοινωνία (9,5%).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «Real-time labour market information on skill requirements: Setting up the EU system for online vacancy analysis» είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα https://www.cedefop.europa.eu/en/events-and-projects/projects/skills-online-job-vacancies ενώ ελεύθερη πρόσβαση στο εργαλείο Skills OVATE παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας https://www.cedefop.europa.eu/en/data-visualisations/skills-online-vacancies.

(ΜΓ/ΕΧΡ)