Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2021 16:43

Ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στο νέο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά την ολοκλήρωση της τελετής παράδοσης προπαρασκευασμένων οικιστικών μονάδων, ως δωρεά από την Πολωνική Κυβέρνηση,  προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Υπουργός είπε ότι «ο πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών ροών που έχουμε στην χώρα υποχρεώνει δυστυχώς στην ανάγκη για την ανοικοδόμηση ενός πρόσθετου Κέντρου». Σημείωσε ότι το νέο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στις «Λίμνες» της επαρχίας Λάρνακας είναι εξαιρετικά βοηθητικό για αποσυμφόρηση, ιδιαίτερα του Κέντρου στον Πουρνάρα. «Το Κέντρο Πουρνάρα είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και σκοπός μας είναι οι αιτητές που θα εξετάζονται στο Κέντρο Πουρνάρα, και των οποίων οι αιτήσεις ενδεχόμενα να απορρίπτονται, να μεταφέρονται στον χώρο διαμονής του Κέντρου Λίμνες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία μπορεί να προϋποθέτει και προσφυγή στο δικαστήριο», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Εξήγησε ότι το Κέντρο στις Λίμνες Λάρνακας ανοικοδομήθηκε και θα συνεχίσει να ανοικοδομείται μαζί με ένα δεύτερο Κέντρο, το λεγόμενο προαναχωρησιακό, το οποίο βρίσκεται σε μέρος πλησίον του πρώτου.

Το προαναχωρησιακό Κέντρο θα περιλαμβάνει υποδομές απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων στο Κέντρο, είπε και συμπλήρωσε ότι προσπάθεια είναι «να προσφέρουμε τις καλύτερες των υπηρεσιών σε αυτούς τους ανθρώπους».

Πρόσθεσε δε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη ότι «αυτός ο μεγάλος αριθμός αιτητών διεθνούς προστασίας, που αδικαιολόγητα βρίσκονται στην χώρα μας και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των προσφύγων, αλλά είναι οικονομικοί μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους- σε ασφαλείς χώρες-για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον ενδεδειγμένο και σωστό τρόπο αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, και βεβαίως αναφέρομαι στους πρόσφυγες».

«Σήμερα η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυριολεκτικά ασφυκτική, όσον αφορά τους αριθμούς, και η λειτουργία του Κέντρου στις «Λίμνες» και βεβαίως του προαναχωρητικού Κέντρου, που ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, θα είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε ακριβώς να αποφορτίσουμε την χώρα μας», ανάφερε ο Υπουργός.

Ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός για το προαναχωρησιακό Κέντρο θα ανέλθει πέραν των 30 εκ .ευρώ και «έχουμε ήδη ζητήσει τη συνδρομή και αρωγή της ΕΕ».

Αυτό θα τεθεί και επίσημα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το οικονομικό βάρος, και όχι μόνο, είναι πολύ μεγάλο για να το σηκώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αφού ευχαρίστησε τους εταίρους της Δημοκρατίας για τη στήριξη και τη βοήθεια, είπε ότι  από τη δική μας πλευρά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια είπε, και μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται και στην ΕΕ, για την εκπόνηση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα  χειροπιαστό, το οποίο σημαίνει να υπάρχουν επιστροφές στις χώρες προέλευσης και καταγωγής τους, εκείνων των αιτητών οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται. «Αυτός είναι ο σκοπός της δημιουργίας αυτών των κέντρων και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε σαν χώρα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των Κέντρων και τη χωρητικότητά τους, ο Υπουργός απάντησε ότι το νέο Κέντρο Φιλοξενίας στις «Λίμνες» αναμένεται να έχει δυναμικότητα 800 ατόμων με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 1000.  Το προαναχωρησιακό Κέντρο θα έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 1000 άτομα, με δυνατότητα επέκτασης μελλοντικά στα 1500, είπε.

«Ευελπιστούμε ότι στους επόμενους 12 μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεσή μας και το προαναχωριασιακό κέντρο, ενώ το Κέντρο Φιλοξενίας, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, η προσπάθεια μας είναι να λειτουργήσει εντός Ιουλίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη χρηματική βοήθεια από μέρους της ΕΕ και εάν παρατηρείται καθυστέρηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το    προαναχωρησιακό Κέντρο έχει τώρα υποβληθεί. Εξήγησε ότι οι δαπάνες για το νέο Κέντρο Φιλοξενίας στις «Λίμνες» έχουν καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους. Το προαναχωρησιακό κέντρο είναι ένα έργο υψηλής δαπάνης, είπε και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ψηλά μέτρα ασφάλειας. Λόγω του ότι η δαπάνη αναμένεται να είναι ψηλή, θα προχωρήσει σχετικό αίτημα για ανάκτηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, διευκρίνισε.

Είμαστε στα μέσα μιας δύσκολης χρονιάς, ελέω πανδημίας, ανάφερε ο Υπουργός. «Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει θετική ανταπόκριση από την ΕΕ για την κάλυψη της δαπάνης», είπε.

Ενημέρωσε ότι τα δυο Κέντρα καλύπτουν τις προδιαγραφές που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει και προσομοιάζουν απόλυτα με τα κέντρα που σήμερα λειτουργούν στα ελληνικά νησιά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία και σπουδαιότητα της βοήθειας της Πολωνικής Κυβέρνησης, και ιδιαίτερα της πρέσβειρας της Πολωνίας στην Κύπρο, την οποία ευχαρίστησε ιδιαιτέρως. Διευκρίνισε ότι ως Δημοκρατία δεν απευθυνθήκαμε ξεχωριστά στην Πολωνία ζητώντας τη στήριξη και την βοήθεια, αλλά στο σύνολο των κρατών μελών. «Είχαμε αυτή τη συγκινητική ανταπόκριση από την πλευρά της Πολωνικής Κυβέρνησης», η οποία, όπως είπε, «μεταφράζεται στην αλληλεγγύη της Πολωνίας προς την Κυπριακή Κυβέρνηση και βεβαίως προς τον κυπριακό λαό».

 

(ΕΦυς)