Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2021 18:27

Ο βουλευτής κ. Κ. Χατζηγιάννη συμμετείχε στο 21o Συνέδριο της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε σήμερα,μέσω διαδικτύου, στο 21oΣυνέδριο της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ειδικού Αντιπροσώπου και Συντονιστή του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. 

Ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η εμπορία ανθρώπων παραμένει μια εξαιρετικά προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, η οποία στερεί από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την καταπολέμηση του φαινομένου, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθεσίας για την ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας, χωρίς να αφήνονται περιθώρια για επίκληση άγνοιας ως ελαφρυντικού παράγοντα. Σημείωσε, επίσης, τη θεσμοθέτηση αυξημένων ποινών για εγκλήματα εμπορίας προσώπων, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπόπτων από την αστυνομία, εφόσον εξασφαλιστεί σχετικό δικαστικό ένταλμα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, η εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας στις προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ τόσο η πρόληψη όσο και η προστασία των θυμάτων αποτελούν επιπρόσθετους στόχους.

Ειδικότερα όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για την προστασία των θυμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε την αύξηση των πόρων του κρατικού καταφυγίου που φιλοξενεί θύματα εμπορίας ανθρώπων, την ενίσχυση της παρεχόμενης προστασίας και υποστήριξης σε ανήλικα θύματα, καθώς και τη διεύρυνση των συνεργειών των κρατικών υπηρεσιών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και με αυτά τα εργαλεία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στην έρευνα, τη δίωξη και την καταδίκη των ενόχων, καθώς και στην αναγνώριση και την προστασία των θυμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι αποτελεί καθήκον των βουλευτών να μεριμνούν για τη συνεχή αναβάθμιση των εθνικών νομοθεσιών για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος. Συναφώς, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης επαρκών πόρων, τόσο προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και προς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ακόμα και εντός των δημοσιονομικών περιορισμών που προκύπτουν από την τρέχουσα πανδημία.

 

ΕΧ