Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-06-2021 14:49

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για τον Καθηγητή Ανθρωπολογίας Dr William Haglund που απεβίωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Έχουμε ενημερωθεί ότι απεβίωσε χθες στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας Dr William Haglund.

Ο Καθηγητής Haglund ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα και από τους πρώτους ανθρωπολόγους που αξιοποίησαν την επιστήμη της ανθρωπολογίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να δοθούν απαντήσεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα των εξαφανίσεων και στις οικογένειες τους σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

Ο Καθηγητής Haglund ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας ξένων επιστημόνων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που πραγματοποίησε με επιστημονικό τρόπο τις πρώτες εκταφές λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων της Κύπρου το 1999 από τα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο ρόλος και η συνεισφορά του στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων μας, σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς, ήταν καθοριστικοί. Ήταν πραγματικός φίλος της Κύπρου και των οικογενειών των αγνοουμένων μας. Εργάστηκε με ζήλο, ανιδιοτέλεια και προπάντων με ανθρωπισμό, με γνώμονα την ικανοποίηση των πραγματικών ανθρωπίνων αναγκών των οικογενειών των αγνοουμένων και των πεσόντων.

Η Κύπρος και ο λαός της έχουν χάσει έναν πραγματικό φίλο και συνεργάτη και η επιστήμη της ανθρωπολογίας έναν από τα κορυφαία μέλη της.

Είμαστε ευγνώμονες για το έργο που έχει επιτελέσει στην Κύπρο προς όφελος των οικογενειών των αγνοουμένων και των πεσόντων μας και πάντα θα θυμόμαστε την ανθρωπιστική και ανθρώπινη συνεισφορά του στις προσπάθειες επούλωσης των πληγών των οικογενειών που προκλήθηκαν από την εξαφάνιση αγαπημένων προσώπων. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται δυστυχώς μέχρι σήμερα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.

Εκφράζουμε θλίψη για τον θάνατο του και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.      

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΧΡ)