Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2021 14:38

Παράδοση Μεσαιωνικής επιτύμβιας πλάκας από την κατεχόμενη Κύπρο

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επαρχίας Λεμεσού η παράδοση Μεσαιωνικής επιτύμβιας πλάκας του 14ου αι. μ.Χ. η οποία βρισκόταν στα κατεχόμενα.  Την αρχαιότητα παρέδωσε στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο η πρόεδρος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Walk of Truth, κα Τασούλα Χατζητοφή.

Η επιτύμβια πλάκα, η οποία είναι δημοσιευμένη στην έκδοση του Τμήματος Αρχαιοτήτων “Lacrimae Cypriae: Les larmes de Chypre”, Vol. I. με συγγραφέα την Imhaus Brunehilde (2004), αποτελεί αρχαιότητα σύμφωνα με τον Περί Αρχαιοτήτων Νόμο και βρίσκεται ανάμεσα στο μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων που αγνοούνται μετά από το 1974. Για τις αρχαιότητες αυτές το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Αστυνομία, διεξάγει συστηματικές έρευνες. Η εν λόγω επιτύμβια πλάκα, φέρει εγχάρακτη επιγραφή η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει το όνομα Joseph de Sur, με καταγωγή από την Τύρο  του σημερινού Λιβάνου, ο οποίος απεβίωσε την 1η Νοεμβρίου του 1332 μ.Χ. 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων προγραμματίζει να εκθέσει την επιτύμβια πλάκα στο Μεσαιωνικό Μουσείο (Κάστρο Λεμεσού) ούτως ώστε αυτή να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Παραλαμβάνοντας την επιτύμβια πλάκα, ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε την πρόεδρο του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Walk of Truth, κα Τασούλα Χατζητοφή και ανέφερε ότι ως η αρμόδια αρχή για την προστασία και διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναγνωρίζει τη συμβολή πολιτών και οργανωμένων συνόλων στην προστασία και προβολή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.  «Προτρέπω το κοινό να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών που αφορούν τα θέματα αυτά» κατέληξε ο κ. Καρούσος.

(AT)