Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2021 10:40

Σύστημα Μερικής Φωτεινής Σηματοδότησης στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως στην Λεμεσό

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος επισκέφθηκε χθες τον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως όπου επιθεώρησε το σύστημα μερικής φωτεινής σηματοδότησης  το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.

Με την εγκατάσταση του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως στην Λεμεσό άρχισε παράλληλα η διαδικασία βαθμονόμησης του (validation) και ενδελεχούς ρύθμισης του (tuning) με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας του.

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων φωτεινής σηματοδότησης σε κυκλικούς κόμβους είναι πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες. Υιοθετείται όταν παρουσιάζονται ανισορροπίες στους κυκλοφοριακούς φόρτους στα σκέλη ενός κυκλικού κόμβου προκαλώντας συμφόρηση και καθυστερήσεις. Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη/μεσοπρόθεσμη λύση με χαμηλό κόστος και εύκολης υλοποίησης με περιορισμένες παρεμβάσεις.

Από τη μελέτη που εκπονήθηκε για τον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως διαφάνηκε ότι η βέλτιστη λύση προκύπτει με την λειτουργία μερικής φωτεινής σηματοδότησης στις περιόδους αιχμής με υιοθέτηση ευφυούς συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας για προσαρμογή των παραμέτρων λειτουργίας του χρησιμοποιώντας κυκλοφοριακά δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες που αποτελούν μέρος του συστήματος.

Σημαντική είναι η βελτίωση στην κατεύθυνση από την Αγία Φύλα προς τον κυκλικό κόμβο (βόρεια προς νότια), όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την πρωινή ώρα αιχμής.  Ο χρόνος ταξιδιού μειώθηκε κατά 73% καθότι πριν την λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης ο χρόνος ταξιδιού ήταν περίπου 35 λεπτά ενώ μετά τη λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης είναι γύρω στα 9.5 λεπτά περίπου.

Την μεσημβρινή και την απογευματινή ώρα αιχμής, στην κατεύθυνση από τη Λεμεσό προς τον κυκλικό κόμβο (νότια προς βόρεια), πριν την λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης ο χρόνος ταξιδιού ήταν περίπου 20 λεπτά ενώ μετά τη λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης είναι γύρω στα 9  λεπτά περίπου.  Παρατηρείται δηλαδή μία μείωση στο χρόνο ταξιδιού μέχρι 55%.

Η αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων του συστήματος συνεχίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που συλλέγονται. Η συλλογή δεδομένων και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας μέσω της προσαρμογής των ρυθμίσεων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με στόχο την  επίτευξη της μέγιστης δυνατής απόδοσης, η οποία εκτιμάται να είναι της τάξης του 57%.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εφαρμογή του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το σύστημα αυτό στοχεύει στην απάμβλυνση των διαχρονικών προβλημάτων που αφορούν τις καθυστερήσεις, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις μεγάλες ουρές οχημάτων σε αναμονή που παρατηρούνται στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως κατά τις ώρες αιχμής.  «Από την τρίτη μέρα λειτουργίας του συστήματος διαφάνηκε μείωση του χρόνου ταξιδιού κατά 50% και κατ’ επέκταση μείωση στις ουρές αναμονής που παρατηρούνταν στα σκέλη του κόμβου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αγία Φύλα προς τον κυκλικό κόμβο, κατά τις ώρες αιχμής, παρατηρείται μείωση 73% καθότι η διάρκεια ταξιδιού μειώθηκε από τα 35 στα 9.5 λεπτά περίπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στόχος του Υπουργείου είναι η εγκατάσταση επιπρόσθετων συστημάτων φωτεινής σηματοδότησης και σε άλλους κυκλικούς κόμβους όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής». 

 

(ΑΤ)