Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2021 12:45

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέα Γρηγορίου, στην τελετή βράβευσης των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας

 «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές»

 

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του 1ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας, που διοργάνωσε η Lidl Κύπρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Ιουνίου κάθε έτους, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.  Ήταν χαρά μας να θέσουμε αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφού τονίζει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, προωθώντας την περαιτέρω πρόοδο της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. 

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι νέοι μάγειρες από τέσσερα κολλέγια μαγειρικής, κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα μενού τους, μαγειρεύοντας με συγκεκριμένα κριτήρια βιώσιμης γαστρονομίας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται η χρήση βιολογικών προϊόντων και προϊόντων που έχουν παραχθεί με ορθολογικούς τρόπους παραγωγής, η αποδοτική κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά την παρασκευή, καθώς και ο σεβασμός στην εντοπιότητα και την εποχικότητα των πρώτων υλών. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! 

Φίλες και φίλοι, 

Η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές πτυχές. Η ανάγκη μείωσης της σπατάλης των τροφίμων καθίσταται επιτακτικότερη, αν λάβουμε υπόψη ότι η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται, στο προσεχές μέλλον, να αυξηθεί περίπου κατά 60%. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα. 

Βλέποντας τα ετήσια στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρούμε ότι σχεδόν 1,3  δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 900 περίπου εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, υποφέρουν από ασιτία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο ενώ η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σε 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη αυτή μετατρέπεται σε οικονομικό κόστος της τάξης των 140 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο, ενώ, παράλληλα, ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Προς τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, η οποία, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και στη μείωση, κατά το ήμισυ, της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων έως το 2030, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

Πέραν των πιο πάνω, για να μειωθεί πραγματικά η δημιουργία αποβλήτων τροφίμων, πρέπει, πρώτα από όλα, να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας, συμμετέχει ως εταίρος στο έργο LIFE FoodPrint, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην όλη προσπάθεια, αφού απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τροφίμων και του τουρισμού, αλλά και στους καταναλωτές και τα νοικοκυριά της Κύπρου. Στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η προώθηση πρακτικών λύσεων και χρήσιμων συμβουλών για τους επαγγελματίες των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας και την προώθηση της κοινωνικής προσφοράς. 

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα έχουμε ανάμεσά μας επαγγελματίες του χώρου εστίασης αλλά και νέους μάγειρες, καθώς ο ρόλος τους πλέον δεν είναι μόνο να μαγειρεύουν νόστιμα αλλά, ως παράγοντες της τροφικής αλυσίδας σε εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης, καλούνται να μαγειρεύουν και βιώσιμα. 

Με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλουν στην πρόληψη και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Μικρές καθημερινές αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση τοπικών εποχιακών προϊόντων που έχουν παραχθεί με μεθόδους ορθής γεωργικής πρακτικής, η επιλογή μεγέθους μερίδας και ο περιορισμός της απώλειας πρώτων υλών, αποτελούν μικρά βήματα αειφορίας, με σημαντικά, όμως, συλλογικά αποτελέσματα. 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ εκ νέου τη Lidl Κύπρου για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει αυτόν τον ξεχωριστό διαγωνισμό, καθώς και όλους όσοι στήριξαν την υλοποίησή του. Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να συγχαρώ τους νέους μάγειρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, διότι προσέγγισαν τα υλικά τους, όχι μόνο με το ταλέντο τους, αλλά και με τρόπο πρωτότυπο, καινοτόμο και βάσει ορθών πρακτικών, κάνοντας πράξη την ορθολογική χρήση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

(ΜΑΚ)