Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2021 13:09

Δείκτης αξίας κύκλου εργασιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων: 1ο τρίμηνο 2021

Ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση κατά 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πίνακας

 

 

 

 

Κώδικας

(NACE Αναθ. 2)

Οικονομική

Δραστηριότητα

Δείκτης (2015=100)

 

Ποσοστιαία Μεταβολή (%)

Ιαν-Μαρ 2021

Ιαν-Μαρ 2021/

Ιαν-Μαρ 2020

45.1

Πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων

115,5

 

3,3

45.2

Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων

111,4

 

-1,8

45.3

Πώληση μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων

119,2

 

-3,9

45.4

Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους

153,2

 

38,5

 

 

 

 

 

45

ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ

115,9

 

1,4

Μεθοδολογικές Πληροφορίες

Σκοπός και κάλυψη

Σκοπός του Δείκτη Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων, είναι η παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων των δραστηριοτήτων της οικονομίας που εμπίπτουν στον Κλάδο 45 της στατιστικής ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων NACE Αναθ.2, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NACE 2). Ο Κύκλος Εργασιών περιλαμβάνει τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών της επιχείρησης στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς εξαιρουμένου του Φ.Π.Α και συμπεριλαμβανομένων δασμών και φόρων.

Καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν 10 ή περισσότερα άτομα και δείγμα από μικρότερες επιχειρήσεις.

Συλλογή στοιχείων

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται μηνιαία από τη Στατιστική Υπηρεσία, είτε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις είτε με αποστολή τηλεομοιότυπων είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ξεκινά πέντε μέρες μετά το τέλος της υπό εξέταση περιόδου και, συνήθως, ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μήνες.

Μέθοδος υπολογισμού και πρακτικές δημοσίευσης

Ο Δείκτης έχει ως έτος βάσης το 2015, δείχνει δηλαδή την τριμηνιαία μεταβολή στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τριμήνων του κύκλου εργασιών το 2015. Κατά το έτος βάσης, ο μέσος όρος των Δεικτών Κύκλου Εργασιών για τα τέσσερα τρίμηνα είναι 100,0. Για παράδειγμα, αν ο Δείκτης για κάποιο τρίμηνο είναι 105,3 αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος εργασιών για το συγκεκριμένο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με τον μέσο όρο των τριμήνων του 2015. Ο Δείκτης αναφέρεται σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Για τον καταρτισμό του ολικού Δείκτη, υπολογίζεται ο σταθμισμένος μέσος όρος των επιμέρους δεικτών για τις διάφορες ομάδες (υποσύνολα δραστηριοτήτων) όπως αυτές ορίζονται στην ταξινόμηση NACE Αναθ. 2. Οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται για τη στάθμιση προέρχονται από τα αποτελέσματα της ετήσιας Έρευνας Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου κατά το έτος βάσης (2015) και αντικατοπτρίζουν το μερίδιο του κύκλου εργασιών κάθε ομάδας σε σχέση με το σύνολο του κύκλου εργασιών της δραστηριότητας του Κλάδου NACE 45.

Ο καταρτισμός του Δείκτη γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152 σχετικά με  τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις. Ο Δείκτης που αποστέλλεται κάθε τρίμηνο στη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) περιλαμβάνει και τις διορθωμένες του μορφές (εποχική και ημερολογιακή διόρθωση). Στην Ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου δημοσιεύεται η μη διορθωμένη μορφή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστότοπος Στατιστικής Υπηρεσίας, υπόθεμα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο

Επικοινωνία

Ευαγγελία Ευσταθίου: Τηλ.: 22602196, Ηλ. Ταχ.: eefstathiou@cystat.mof.gov.cy

 

(ΙΚ/ΣΧ)