Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2021 09:08

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κ. Ευσταθίου στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΚΣΣΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Στα πλαίσια συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Σώματος, ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου μίλησε εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Συνέλευσης για το θέμα της διαφάνειας και της ρύθμισης των δωρεών σε πολιτικά κόμματα και προεκλογικές εκστρατείες από ξένους δωρητές.

Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι, οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση, ιδιαίτερα όταν αυτή εξυπηρετεί τις ατζέντες ξένων ιδιωτικών εταιρειών, ιδρυμάτων ή μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ενδέχεται να συνδέονται με ξένες κυβερνήσεις, δυνατόν να επιφέρει σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η διείσδυση ξένων συμφερόντων, που ενδεχομένως να συνεπάγεται τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, την όξυνση διχαστικών ζητημάτων και την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δημοκρατικές διαδικασίες μιας χώρας. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε παράλληλα ότι κάθε μορφή ενίσχυσης προεκλογικής εκστρατείας ή πολιτικού κόμματος, η οποία προέρχεται από το εξωτερικό, θα πρέπει να θεωρείται κατά τεκμήριο ότι τείνει στη χειραγώγηση του πολιτικού παιχνιδιού. Επεσήμανε δε ότι οι ξένες δωρεές καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες, όταν ενδυναμώνουν ακραία, ριζοσπαστικά κινήματα, χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό και προωθούν επικίνδυνη προπαγάνδα.

Για να προστατευτεί η νομιμότητα των πολιτικών συστημάτων, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, πρέπει οι βουλευτές να μεριμνούν για την αναθεώρηση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας. Πρέπει, πρόσθεσε, τα Κοινοβούλια να συμβάλουν στη διαμόρφωση διεθνούς στρατηγικής κατά της διαφθοράς, των παράνομων συνεισφορών σε πολιτικά κόμματα και των χορηγιών σε εκλογικές εκστρατείες που αποσκοπούν στη χειραγώγηση.

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε τη σημασία της λήψης αυστηρότερων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας λογοδοσίας και της πλήρους διαφάνειας και την ανάγκη για υψηλού επιπέδου κώδικες δεοντολογίας των κομμάτων. Προέτρεψε δε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προωθήσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και της διαφάνειας στις προεκλογικές τους εκστρατείες.

(ΜΒ/ΣΧ)