Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2018 17:32

Καλύτερη διαχείριση φυσικών πόρων για έναν καλύτερο πλανήτη, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Διατήρηση της ακεραιότητας του φυσικού πλούτου, αποδοτική χρήση πόρων  και οικονομία χαμηλών εκπομπών αποτελούν τους τρεις πυλώνες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 

Η 5η Ιουνίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έχει ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρο τον πλανήτη. Η διάσωση του πλανήτη εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις ανθρώπινες αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων του. 

Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν στον πλανήτη και κατ' επέκταση την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Είναι γεγονός ότι πολλά μέρη του πλανήτη είναι βαριά ρυπασμένα από βιομηχανικές και άλλες πηγές, είτε διότι οι φυσικοί πόροι και η βιοποικιλότητα υποβαθμίζονται, είτε λόγω κλιματικών αλλαγών και απερήμωσης, είτε λόγω του ότι μεγάλες εκτάσεις καθίστανται άγονες.

Ωστόσο, στην Κύπρο είμαστε τυχεροί καθότι έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ πλούσιο σε αξία φυσικό πλούτο με βουνά, παράκτια περιβάλλοντα, δάση, θάλασσες, υγροβιότοπους, έντονη βιοποικιλότητα κ.ά. Παράλληλα, αυτό επιφορτίζει όλους εμάς με την ευθύνη να έχουμε και να διατηρούμε υψηλό το αίσθημα της προστασίας του, ως έναν ενιαίο φυσικό πλούτο που αποτελεί τη βάση για την υγιή και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας, με σημαντική προσφορά στο ευρύτερο περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου.

Ας αναλογιστούμε όλοι λοιπόν το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και πώς μπορούμε με συνετές δράσεις να βελτιώσουμε την προσέγγιση της χώρας μας, υιοθετώντας τις πρακτικές εκείνες που οδηγούν σε μια κοινωνία μιας συνετούς κατανάλωσης, από πλευράς πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Η κατανάλωση πλαστικών αποτελεί το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.  Η Κύπρος υστερεί σε ό,τι αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων και την όσο το δυνατόν λιγότερη παραγωγή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος δεν θα είναι ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη παραγωγή αποβλήτων στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να το πετύχουμε. Χρειάζεται μόνο να σκεφτούμε, να δράσουμε και να αλλάξουμε.

Είναι η επωφελέστερη υπόσχεση για τον πλανήτη και για την χώρα μας. Με την προσέγγιση αυτή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μας ότι στην όλη προσπάθεια για μια υγιή περιβαλλοντικά προσέγγιση ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος του τόπου μας και η διατήρηση της ακεραιότητάς του αποτελούν πρώτιστο στόχο. Μαζί με την  αποδοτική χρήση πόρων και την οικονομία χαμηλών εκπομπών, αποτελούν τους τρεις πυλώνες της πορείας μας.

(ΜΑΚ/ΕΙ)