Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2018 21:29

Χαιρετισμός του Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη στην απονομή των πρώτων Βραβείων Εθελοντή Εργαζόμενου και Ενεργού Πολίτη

Απόψε είναι ένα ξεχωριστό βράδυ. Σήμερα μαζευτήκαμε όλοι εδώ για να αναδείξουμε δράσεις ενεργών πολιτών και πολίτιδων, οι οποίες έχουν συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Εφαρμόζοντας την προτροπή του Θουκυδίδη στην αρχαία Αθήνα: “Ο καλός πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα κοινά” έδρασαν ατομικά ή ομαδικά στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων.

Οι επιλογές των  βραβείων δεν είναι τυχαίες. Έρευνες έχουν αναδείξει ότι οι εθελοντές και εθελόντριες εργαζόμενοι ενισχύουν και βελτιώνουν την εικόνα μιας εταιρείας ή της Υπηρεσίας τους,  συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις του προσωπικού. Η τελευταία ερεύνα για το επίπεδο του εθελοντισμού στον τόπο μας κατέγραψε ότι 58% των ενεργών εθελοντών και εθελοντριών είναι εργαζόμενοι.  

Ως προς την ενεργό πολιτότητα, αυτή είναι η νέα, σύγχρονη έννοια για την εμπλοκή των πολιτών και πολίτιδων στα κοινά, είτε αυτό αφορά σε εθελοντικές δράσεις, πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό πολιτικών του κράτους είτε δράσεις για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μέσω των βραβείων, έμφαση δίδεται και στην ανάδειξη πρωτοβουλιών από μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, επενδύοντας στην καλλιέργεια συνείδησης ενεργούς πολιτότητας και στους νέους και νεάνιδές μας.

Με μεγάλο υποστηρικτή την ΟΠΑΠ Κύπρου, που πάντοτε ανταποκρίνεται θετικά με την πρέπουσα ανθρώπινη ευαισθησία και με τη στήριξη του «Ο Φιλελεύθερος», του Active Radio και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθιερώσαμε τα «Βραβεία Εθελοντή Εργαζόμενου και Ενεργού Πολίτη».

Η ενθάρρυνση του ενεργού πολίτη, η αναβάθμιση του ρόλου των μη κυβερνητικών οργανώσεων και ο εκσυγχρονισμός του εθελοντικού κινήματος, είναι οι τρεις πυλώνες πολιτικής μας στον τομέα αυτό. Η επιτυχία των πολιτικών μας βασίζεται και στο κατά πόσον θα δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον με το οποίο θα ενισχύεται η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στα κοινά. Οι ενεργοί πολίτες και πολίτιδες έχουν υψηλό επίπεδο ανθρωπιάς, πολιτικής ωριμότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.  Τα βραβεία αυτά έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο: να αναδείξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις ως παραδείγματα προς μίμηση, το σημαντικό έργο των χιλιάδων ανώνυμων εθελοντών και εθελοντριών στον τόπο μας αλλά και τις διαχρονικές αξίες της προσφοράς στα κοινά.

Απόψε είμαστε εδώ για χιλιάδες λόγους. Είμαστε εδώ για τους 92.000 παρατηρητές της γειτονιάς, για τους 46.000 εθελοντές που πρόσφατα έλαβαν μέρος στην παγκύπρια περιβαλλοντική εκστρατεία “Let’s Do It’’, είμαστε εδώ για τον εθελοντή και την εθελόντρια που φροντίζουν ένα αδέσποτο ζώο ή έναν καρκινοπαθή ασθενή, για τους εθελοντές και εθελόντριες που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, που ψυχαγωγούν τα άρρωστα παιδάκια στα δημόσια νοσοκομεία, που δεν ξεχνούν τους ηλικιωμένους μας αλλά και όλους τους πολίτες οι οποίοι συμβάλλουν με τη δράση τους και τις εισηγήσεις τους στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας.

Είμαστε εδώ για τους εθελοντές και εθελόντριες της Πολιτικής Άμυνας, για τους εθελοντές και εθελόντριες που βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, για τους εθελοντές και εθελόντριες των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, τους εθελοντές και εθελόντριες αιμοδότες και δότες μυελού των οστών. Για όλα αυτά, τιμούμε και αναγνωρίζουμε απόψε τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλογικές της δράσεις.  

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη των δυο επιτροπών αξιολόγησης των υποψηφίων για την επίσης εθελοντική τους συνεισφορά αλλά και τους χιλιάδες πολίτες οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ηλεκτρονική  ψηφοφορία για την τελική επιλογή των βραβευθέντων.

Να συγχαρώ επίσης τις υποψήφιες και τους υποψηφίους, τις και τους βραβευθέντες και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας σε αυτήν τη γιορτή της ανιδιοτελούς προσφοράς και  ανθρωπισμού.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΛ/ΕΙ)