Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2018 08:03

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή των βραβείων Ενεργού Πολίτη και Εθελοντή Εργαζομένου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση της απονομής των Βραβείων Ενεργού Πολίτη και Εθελοντή Εργαζομένου.

Μια εκδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά, με στόχο την αναγνώριση της οικειοθελούς ανιδιοτελούς δράσης που ανέπτυξαν συνάνθρωποί μας προς όφελος της κοινωνίας και των πολίτισσων/πολιτών.

Στόχος της απονομής αυτής, πρόσθετα με την αναγνώριση και την ηθική ανταμοιβή των βραβευομένων, είναι η προβολή του παραδείγματος και η εκτίμηση της κοινωνικής ευθύνης, της θέλησης, της αγάπης και του ενδιαφέροντος που επέδειξαν για προσφορά προς τον συνάνθρωπο όλοι οι διαγωνιζόμενοι, πιστοί στα υψηλά ιδεώδη και τις μεγάλες αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Αυτό είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε το κράτος να ανταποδώσει – γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντικές οργανώσεις για να συμπληρώσουν το κυβερνητικό έργο δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο είναι με τη συνδρομή των εθελοντικών οργανώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Επίτροπο Εθελοντισμού για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία όσο και την ΟΠΑΠ Κύπρου, τον «Ο Φιλελεύθερος» και το Active Radio, οι οποίοι πιστοί στην εταιρική, κοινωνική τους ευθύνη που πρεσβεύει την ενίσχυση φορέων κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τον άνθρωπο, στήριξαν πρόθυμα την πρωτοβουλία.

Είναι γνωστή η αφειδώλευτη μεγαλοψυχία που χαρακτηρίζει τους συνανθρώπους μας. Μεγαλοψυχία, η οποία αναντίλεκτα υπήρξε ανεκτίμητης αξίας, ο πιο δυνατός και ειλικρινής σύμμαχος στις προσπάθειες που καταβάλαμε προκειμένου να διαχειριστούμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες κρίσης που ταλάνισαν την πατρίδα μας και να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας που ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, αναγνωρίζοντας ακριβώς την αξία του εθελοντισμού αλλά και την τεράστια συμβολή και αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει στην επίλυση προβλημάτων  της καθημερινότητας και στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, θέσαμε τη στήριξη και αναβάθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντισμού και την προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας υψηλά στις προτεραιότητές μας.

Προς τον σκοπό αυτό, προχωρήσαμε στη δημιουργία του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο ανέπτυξε σημαντικές δράσεις.

Όσον αφορά στο θέμα της στέγασης των Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προωθείται η δημιουργία «Του Σπιτιού του Εθελοντή» σε κάθε επαρχία, με αναβαθμισμένες υποδομές και εξοπλισμό, με τη δυνατότητα μάλιστα διανυκτέρευσης των εθελοντριών/εθελοντών στο «Σπίτι του Εθελοντή», που πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή Τροόδους.

Ακόμη, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εισήγηση για την αξιοποίηση αυθόρμητων εθελοντριών/εθελοντών σε περιόδους κρίσης, ώστε να υπάρχει η σωστή διαχείρισή τους με καθορισμένο πρωτόκολλο και να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή.

Και είναι πράγματι φίλες και φίλοι, με μεγάλη μας ικανοποίηση που η Κύπρος αναγνωρίστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μια από τις λίγες χώρες οι οποίες έχουν εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στο τομέα της κοινωνίας των πολιτών αλλά και η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε την πρέπουσα πολιτική έμφαση στον τομέα αυτό δημιουργώντας πολιτειακό θεσμό.

Τα βραβεία που απονέμουμε απόψε και τα οποία καθιερώνονται πλέον ως θεσμός, υπηρετούν και προωθούν τους στόχους του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς ως μία αναγκαία στάση ζωής.

Μια στάση ζωής, η οποία συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενεργούς πολιτότητας στην κοινωνία μας, αναδεικνύοντας τις σημαντικές δράσεις του τομέα του εθελοντισμού.

Είμαι βέβαιος, ότι η σημερινή βράβευση θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο, αποτελώντας παράδειγμα για πλήθος άλλων συμπολιτισσών/συμπολιτών μας, για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερης εθελοντικής δραστηριοποίησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Εκφράζοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όσους θα βραβευθούν αλλά και τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας σε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μία φορά ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειές σας, οι οποίες έχουν πάντοτε τελικό αποδέκτη τον συνάνθρωπό μας.

(ΡΜ/ΜΛ)