Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2021 12:49

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με ευρωπαίους ομολόγούς του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σλοβενία, για να συζητήσει για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, στη Σλοβενία, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγούς του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενημερώσει για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το αυξημένο πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει με τις συνεχώς αυξανόμενες ροές.

Ο Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με την Ελβετίδα ομόλογό του κα Karin Keller Suffer την οποία ενημέρωσε ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η Κύπρος υπάρχει άμεση ανάγκη για βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, του τεχνολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η Ελβετίδα Υπουργός εξέφρασε τη βούληση για στήριξη της χώρας μας με την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους 9,3 εκ. ευρώ, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί για την απόκτηση νέων ιδιόκτητων γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας για τα ευάλωτα άτομα που αιτούνται άσυλο.

Ακολούθως, στη συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Stephan Mayer, ο κ. Νουρής ανέφερε πως οι αυξανόμενες ροές σε συνδυασμό με την αδυναμία επιστροφών ιεραρχούνται ως το μείζον πρόβλημα στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των μεταναστών. 

Ο Γερμανός ομόλογός του ανάφερε ότι συμμερίζεται τα προβλήματα και τις πιέσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει και σε ένδειξη αλληλεγγύης, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις επιστροφές μέσω ναυλωμένων πτήσεων από τη Γερμανία, με τελικό προορισμό αριθμό τρίτων χωρών.

Τέλος, ο Υπουργός είχε ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ κ. Aleš Hojs, όσο και με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές του νέου Συμφώνου για το Άσυλο και την μετανάστευση.

(ΕΦυς/ΝΓ/ΣΧ)