Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2021 10:33

Επιμνημόσυνος λόγος του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ιωσήφ στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων του Δήμου Λύσης

Με αισθήματα συγκίνησης, θρησκευτικής ευλάβειας αλλά και πόνου για το συνεχιζόμενο δράμα που εξακολουθεί να βιώνει η πατρίδας μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους ηρωικούς νεκρούς της κατεχόμενης Λύσης. Ενός τόπου ιερού, που διαχρονικά στην πορεία της σύγχρονης ιστορίας μας ανέδειξε σπουδαίες ηρωικές μορφές, οι οποίες θυσίασαν τη ζωή τους για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.

Θα ήθελα εξαρχής να ευχαριστήσω τον Δήμο Λύσης και τις οικογένειες των ηρώων, τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη μεταξύ τους συνεργασία στη διοργάνωση του σημερινού ετήσιου εθνικού μνημoσύνου.

Η διατήρηση της μνήμης των ηρώων μας, που με αγνά αισθήματα φιλοπατρίας οδηγήθηκαν στη λαίλαπα του πολέμου, αποτελεί ελάχιστη υποχρέωσή μας. Οφείλουμε να γνωρίζουμε, να κατανοούμε και να θυμόμαστε τις μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς και των συνεπειών του τραγικού καλοκαιριού του 1974, ώστε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να αντλούμε παραδείγματα στον συνεχιζόμενο αγώνα μας, που παραμένει ακόμα αδικαίωτος.

Η Λύση, νοερά στο μυαλό όλων μας, είναι ταυτισμένη με τους αγώνες της πατρίδας μας, αφού εκεί γαλουχήθηκαν νέοι με αξίες και ιδανικά, νέοι που έκαναν πράξη τα βιώματα και τα διδάγματα τους και οι οποίοι θα αποτελούν παντοτινά λαμπρά παραδείγματα ήθους και αρετής.

Ο Δήμος Λύσης, οι οικογένειες των ηρώων που μνημονεύονται και όλοι εμείς εκφράζουμε σήμερα σεμνά και ταπεινά τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στους επτά πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 καθώς επίσης στους έντεκα άνανδρα δολοφονηθέντες Λυσιώτες από τους Τούρκους. Την ίδια ώρα προσευχόμαστε και αναπέμπουμε δέηση για ανεύρεση έξι αγνοούμενων παλληκαριών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στη δίνη του πολέμου και η τύχη τους παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη.

Μνημονεύουμε και αποδίδουμε σήμερα τον προσήκοντα φόρο τιμής  στους έφεδρους και κληρωτούς στρατιώτες, Ανδρέα Προκοπά, Ανδρέα Κουσιάππα, Καλλή Νικολέττη, Χριστοφή Ττόφα, Μιχαήλ Μαλλή, Γεώργιο Πελία και Κυριάκο Γιάννου, που θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενοι ενάντια στον τούρκο εισβολέα και υπερασπιζόμενοι με λιγοστά μέσα, μα με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, τα ιερά χώματα της πατρίδας. Οι ηρωικά πεσόντες της Λύσης, ενταφιασμένοι όλοι, πλην του Κυριάκου Γιάννου, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας ένα χώρο προσκύνημα, ένα χώρο μνήμης και τιμής,  που υποδηλώνει την πίστη, την αφοσίωση και την ανιδιοτελή αγάπη προς την πατρίδα. Μνημονεύουμε επίσης τους έφεδρους και άμαχους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται έγγαμοι που εγκατέλειψαν βάναυσα συζύγους και μικρά παιδιά, Αντώνη και Ιωάννη Γερόπαπα, Κώστα και Χαράλαμπο Αττά, Παναγή Σπύρου, Ξενή Ρούσου, Χριστόδουλο Ξέναρο, Χριστοφή Σιάφκο, Ανδρέα Λάρκου, Δημήτρη Στρούθο και Χρίστο Χατζηκωνσταντούρα, οι οποίοι υπήρξαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας, αφού δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στον παραλογισμό του πολέμου.

Η ηρωομάνα Λύση, πέρα από τον βαρύ φόρο αίματος που έχει αποδώσει σε όλους τους αγώνες-ορόσημο στην πολύπαθη ιστορία του τόπου μας, αναμένει καρτερικά την διακρίβωση της τύχης των στρατιωτών Παναγιώτη Νικολέττη, Ανδρέα Μακαρίτη, Τάκη Μούσκο καθώς και των άμαχων πολιτών Δημήτρη Κολάνη, Φραντζέσκου Καγκάρη και Ξενή Ττόφα, τα ονόματα των οποίων παραμένουν ακόμα στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, ο απολογισμός των τραγικών γεγονότων του 1974 παραμένει θλιβερός. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, οι πληγές είναι ακόμα νωπές και το χρέος μας απέναντι στο μαρτυρικό νησί μας αλλά και σε όλους όσοι πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στον βωμό του καθήκοντος, βαρύ και ανεξόφλητο. Αναμφίβολα η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν μια μεγάλη και ανεπούλωτη πληγή στο σώμα της πατρίδας μας. Πέραν από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και της προσφυγοποίησης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, αποτέλεσμα της τουρκικής βαρβαρότητας ήταν η βεβήλωση και κατεδάφιση των εκκλησιών και η τεράστια καταστροφή της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς μας. Η σύληση και οι καταστροφές μνημείων και τόπων ιερών για την πολιτιστική μας ταυτότητα ανέκαθεν αποτελούσαν δυσάρεστα γεγονότα, για τα οποία ως πολιτεία συνεχίζουμε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουμε.

Ο χρόνος μπορεί να κυλά αδυσώπητα, πολλές δυσκολίες και προβλήματα κατακλύζουν την καθημερινότητά μας ωστόσο κάθε Ιούλιο, τέτοιες μέρες οι μνήμες ζωντανεύουν και τα δεινά που προκαλούν ακόμα οι παράνομες κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας, οι οποίες ελέγχουν και καταπατούν  ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε μορφή βασικής ελευθερίας συνεχίζουν βαθιά να μας πονούν.

Για 47 ολόκληρα χρόνια, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, διατηρώντας μία αδιάλλακτη στάση και αρνούμενη να επιδείξει πραγματικά καλή θέληση για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία.

Αμετάθετος και διαχρονικός στόχος της δικής μας πλευράς είναι η εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση δεν έπαψε στιγμή να δηλώνει την ετοιμότητά της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με γνώμονα τον σεβασμό στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεραιότητα και επιδίωξή μας παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας και η διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας για όλους τους νόμιμους κατοίκους: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Προς επίτευξη των πιο πάνω απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, μακριά από συγκρούσεις και διχαστικά σύνδρομα.

Τιμώντας σήμερα σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας τους ηρωικούς νεκρούς μας αλλά και τα μοναδικής ομορφιάς κατεχόμενα μέρη μας, ελπίζουμε σύντομα να επιτευχθεί μία λύση στο εθνικό μας πρόβλημα που θα τερματίζει την κατοχή, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης, ευημερίας και προόδου.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι αντλήσαμε διδάγματα από την ιστορία μας και δικαιώσαμε τις θυσίες των ηρώων μας, καθώς και των οικογενειών τους, οι οποίες έζησαν όλα αυτά τα χρόνια με την απώλεια των αγαπημένων τους ανθρώπων, που επέλεξαν να θέσουν συνειδητά το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες, που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο, είναι ποικίλες και σημαντικές, θα πρέπει να πορευόμαστε με πίστη, θέληση και υπομονή. Οφείλουμε να εργαστούμε υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πάσης φύσεως προβλήματα, οδηγώντας τον τόπο μας μπροστά, ως υπόσχεση για τις επερχόμενες γενιές, που έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο και ευοίωνο μέλλον. Αυτό άλλωστε υπαγορεύει η φωνή του χρέους προς τους ήρωες που ευλαβικά μνημονεύουμε σήμερα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των τιμώμενων ηρωικών νεκρών του Δήμου Λύσης και ανεξίτηλο το παράδειγμα της θυσίας τους.

 

(ΡΜ/ΕΧ)