Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2021 18:30

Δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο πλαίσιο εργασιών του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής ενημέρωσε σήμερα, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ, τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού. 

Για το θέμα των πυρκαγιών πραγματοποίησε, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους - τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski και την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Elisa Ferreira.

Μετά το πέρας των επαφών του, ο Υπουργός Γεωργίας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε όλους τους Υπουργούς Γεωργίας της Ένωσης καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα την ορεινή περιοχή Λάρνακας και Λεμεσού. Ενημερώσαμε για τη διάσταση που πήραν οι ζημιές, για τα καταστροφικά αποτελέσματα ιδιαίτερα για τον αγροτικό μας τομέα, και βέβαια ζητήσαμε τη στήριξη και τη συμπαράσταση του Συμβουλίου ως προς την αποκατάσταση των ζημιών.  Θεωρώ ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση και το αίτημα της Κύπρου στηρίχθηκε από το Συμβούλιο. 

Έμπρακτη, βέβαια, στήριξη αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι’ αυτό το σκοπό το πρωί είχαμε δύο συναντήσεις με τους αρμόδιους Ευρωπαίους επιτρόπους.  Μια πρώτη συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowskiκ, στην οποία συζητήσαμε τρόπους ενεργοποίησης μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών.  Είχαμε και μια δεύτερη συνάντηση με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Elisa Ferreira, με την οποία συζητήσαμε τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Κύπρο αλλά και άλλους μηχανισμούς στήριξης των πληγέντων στην περιοχή και τρόπους αποκατάστασης των ζημιών.  Εξασφαλίσαμε τη θετική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τη στήριξή της στο να ετοιμαστούν τα αιτήματα από κυπριακής πλευράς με το σωστό τρόπο, ούτως ώστε να έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.  Εκφράζουμε γενικότερα την ικανοποίηση μας για τις συναντήσεις αυτές».

(ΜΦ/ΣΧ)