Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2021 19:57

Επιμνημόσυνος λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στο μνημόσυνο πεσόντων Τεθωρακισμένων που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων και την Εθνική Φρουρά, στον Κόρνο

Αυτές τις μέρες, οι μνήμες του κυπριακού ελληνισμού, μοιραία, ανατρέχουν στο παρελθόν, στα τραγικότερα γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας.

Ξαναζωντανεύουν μπροστά μας  οι βιβλικές  σκηνές της καταστροφής, με τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τους εκτοπισμένους, τις χήρες και τα ορφανά, τους χαροκαμένους γονείς και τους μαυροφορεμένους συγγενείς.

Την ίδια ώρα όμως, θυμόμαστε κι αυτούς που προσέτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας.

Αυτούς που έχοντας της καρδιάς το πύρωμα, με πίστη στην πατρίδα και αγάπη για την ελευθερία ανέβηκαν ολόρθοι στα σκαλοπάτια της αθανασίας, προσφέροντας τη ζωή τους σπονδή και θυσία στο βωμό του καθήκοντος.

Σήμερα, δίνουμε το παρόν μας στην έδρα των τιμημένων μαυροσκούφηδων, πιστοί στο ραντεβού, για να τιμήσουμε δεόντως τα παλικάρια των τεθωρακισμένων που έδωσαν τη ζωή τους προσφορά στην πατρίδα.

Ταυτόχρονα αναπέμπουμε δέηση για την ανεύρεση  των αξιωματικών και οπλιτών των τεθωρακισμένων, η τύχη των οποίων εδώ και σαράντα επτά χρόνια αγνοείται.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ήρωες που σήμερα τιμούμε έκαναν υπερήφανη πάνω από όλα την οικογένειά τους που τους ανάθρεψε και τους μπόλιασε με όλα εκείνα τα ιδανικά της μακραίωνης ιστορίας της φυλής μας.

Μεγαλωμένοι με όλες εκείνες τις αξίες και τις αρχές του ελληνικού έθνους βάδισαν το δύσκολο δρόμο προς το άγνωστο, έπραξαν τον καθήκον προς την πατρίδα και ακολούθησαν τη συνείδηση του χρέους και της ευθύνης.

Την ώρα της κρίσης όρθωσαν το μπόι τους, πρόταξαν την ελληνική λεβεντιά και κοίταξαν κατάματα υπέρτερους αντιπάλους.

Βάδισαν στα χνάρια της ιστορικής παράδοσης των αγώνων του έθνους και προσέθεσαν τη δική τους χρυσή σελίδα στις δέλτους των θυσιών για την ελευθερία, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά, ότι τούτη η ιερή γη δεν έπαψε ποτέ να γεννάει ήρωες.

Ήρωες που έκαναν πράξη το:

«Όπου η δόξα και το καθήκον».

Γιατί η δόξα αποκτάται με την αποφασιστικότητα και την τόλμη.

Γιατί η δόξα κερδίζεται με την αταλάντευτη θέληση και το ακλόνητο θάρρος.

Αυτή η συναίσθηση του καθήκοντος καθοδηγούσε κάθε ενέργεια των ηρώων Τεθωρακισμένων που τιμούμε και δοξάζουμε σήμερα.

Για ακόμα μια φορά, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη της πολιτείας προς τους σεβαστούς συγγενείς των αξέχαστων ηρώων μας, αλλά και την περηφάνια που αισθανόμαστε όλοι για τη θυσία των δικών τους ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία τους, τους αντιπροσώπους των συνδέσμων – συλλόγων Ελλαδιτών πολεμιστών, πεσόντων και αγνοουμένων του 1974.

Αγαπητοί φίλοι, συγγενείς των εξ Ελλάδος ηρώων μας, να γνωρίζετε ότι η Κύπρος θυμάται και τιμά τα αδέλφια μας, τα οποία για πολλοστή φορά προσέτρεξαν σε βοήθεια της ιδιαίτερής μας πατρίδας.

Να είστε βέβαιοι ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως λαός και ως κοινωνία, η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός που νιώθουμε για την προσφορά και τη θυσία των εξ Ελλάδος αδελφών μας θα είναι αιώνια.

Με τη θυσία τους σφράγισαν την κοινή μας ιστορική πορεία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Κυρίες και κύριοι,

Την ίδια ευγνωμοσύνη και σεβασμό αισθανόμαστε, επίσης, και για τους συμπολεμιστές των ηρώων που τιμούμε σήμερα, πολλοί των οποίων βρίσκονται σήμερα μαζί μας. 

Πρόκειται για τους συμπολεμιστές τους, που μετά από τόσα χρόνια και τόσες δοκιμασίες στέκουν ακόμα υπερήφανοι, αδιάψευστοι μάρτυρες του σθένους και της ηρωικής θυσίας αυτών που χάθηκαν εκείνο το τραγικό καλοκαίρι.

Το κουράγιο και οι αντοχές τους, τους βοήθησαν να επιβιώσουν στην κόλαση του πολέμου και να μας παρέχουν τις μαρτυρίες τους, χάρη στις οποίες έχουμε κάποιες πληροφορίες για τους αγνοουμένους μας.

Πληροφορίες πολύτιμες, αλλά δυστυχώς όχι αρκετές, για να δοθεί τέλος στο δράμα όλων των οικογενειών που ακόμα περιμένουν τους δικούς τους.

Από την πλευρά μας σας διαβεβαιώ ότι η Πολιτεία, θα συνεχίσει μαζί με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, να εργάζεται άοκνα για την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας, μέχρι  να κλείσουν όλες οι ανοικτές πληγές που ταλανίζουν τις οικογένειές τους εδώ και τόσες δεκαετίες.

Παρ’ όλη τη δική μας καλή θέληση και συνεργασία, μόνο όταν, επιτέλους, η Τουρκία αναγκαστεί να συμβάλει ενεργά στο έργο της ΔΕΑ και δώσει την αναγκαία πρόσβαση στις πληροφορίες που κατέχει, θα ενισχυθούν ουσιαστικά οι προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής.

Ως κυπριακή πολιτεία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής της μισής μας πατρίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, εφόσον και η άλλη πλευρά εμπλακεί με καλή θέληση, μακριά από προκλήσεις και απειλές.

Για μας το σημερινό status quo συνιστά μια κατάσταση την οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε να ανεχτούμε μόνιμα ούτε να τη συνηθίσουμε.

Αντίθετα, αναζητούμε συνεχώς και αδιακόπως τον τρόπο για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, διαμέσου των έντιμων συνομιλιών και του εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε να πετύχουμε τη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας.

Για να ζήσουμε αρμονικά σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ειρήνης, ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, χωρίς διχαστικά συρματοπλέγματα και ξένους στρατούς.

Αυτή είναι και η μόνη αποδεκτή λύση για ένα αύριο που οφείλουμε στις επόμενες γενιές, αλλά και ένα αύριο που οφείλουμε στην ιστορία μας.

Ένα αύριο που θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια όλους τους ήρωες των μεγάλων εθνικών αγώνων για ελευθερία.

Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο στους ηρωικούς πεσόντες μας και η καλύτερη απόδειξη ότι ακόμα θυμόμαστε τους αγνοούμενους μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και ο Μεγαλοδύναμος Θεός είθε να βοηθήσει για την ανεύρεση όλων των αγνοούμενων, ώστε να κλείσουν οι αιμάσσουσες πληγές των οικογενειών τους.

(ΣΧ)