Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2021 10:54

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στα εγκαίνια του έργου της βελτίωσης της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην τέλεση των εγκαινίων της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου όχι μόνο για τον Δήμο Λευκωσίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας και των περιχώρων καθότι πρόκειται για άξονα εισόδου και εξόδου στην πόλη.

Το έργο αναβαθμίζει ουσιαστικά και αισθητικά τόσο τις οδικές υποδομές όσο και τις υποδομές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Λευκωσίας.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα έργου βιώσιμης κινητικότητας που συνδυάζει τόσο την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων όσο και των πεζών και των ΑμεΑ. Επίσης έχουν γίνει εύστοχες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για διαφύλαξη και ενίσχυση του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα του δρόμου και του πρασίνου. Ο εξοπλισμός του δρόμου είναι ιδιαίτερα φιλικός στο περιβάλλον και δημιουργεί τις συνθήκες για αύξηση της επισκεψιμότητας του δρόμου από τους πεζούς. Παράλληλα έχει επιτευχθεί η μείωση των ταχυτήτων και κατ’ επέκταση η αύξηση της οδικής ασφάλειας σ΄ ένα δρόμο ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα.

Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Δήμο Λευκωσίας ο οποίος καταφέρνει να εκτελεί ταυτόχρονα τόσα πολλά και σημαντικά έργα αναπλάσεων δρόμων τόσο στις γειτονιές όσο και στο εμπορικό κέντρο τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα αναβαθμίσουν κατά πολύ την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης.

Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθώ στα έργα του τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου - Στασικράτους τα οποία σε συνδυασμό με τα έργα της πλατείας Ελευθερίας και της λεωφόρου Ομήρου που ολοκληρώθηκαν θα αλλάξουν το κέντρο και θα δημιουργήσουν ένα πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Επίσης τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις μονοδρομήσεις και αναβαθμίσεις των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου – Διγενή Ακρίτα που προωθεί το Υπουργείο μας, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας και στην ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, θα ληφθούν υπόψη όλα τα σχετικά ολοκληρωμένα έργα και σχέδια, όπως το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) αλλά και οι μελέτες και τα έργα που προωθούνται ήδη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών μέσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό του άξονα για λεωφορειολωρίδες (άξονας τραμ), στην ανάπλαση και αναζωογόνηση των αστικών πυρήνων και ιδιαίτερα του κέντρου και σε παρεμβάσεις για μείωση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, π.χ. κλιμακωτό ωράριο κ.ά.

Αναφορά πρέπει να γίνει και σε άλλα έργα που προωθεί το Υπουργείο μας όπως το σύστημα ποδηλατοδρόμων που συνδέουν το κέντρο με τα Πανεπιστήμια. Μέσα στο Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί το τμήμα από το Μετόχι Κύκκου μέχρι την Πλατεία Σολωμού με δαπάνη €2,0εκ. περίπου, ενώ παράλληλα τρέχουν οι μελέτες και για τα τμήματα από το κέντρο προς Παλουριώτισσα και Καϊμακλί με στόχο να υλοποιηθούν την περίοδο 2022-2023 το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί γύρω στα €2,0εκ. Επίσης μέσα στο 2022 αναμένεται να προωθηθεί η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Αμμοχώστου με δαπάνη €6,0εκ. Στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των συστημάτων φώτων τροχαίας στην Λευκωσία με κόστος €1,5εκ. ενώ μέσα στο Φθινόπωρο προγραμματίζεται η προσφοροδότηση του νέου συστήματος ελέγχου φώτων τροχαίας με εκτιμώμενο κόστος στα €5,0εκ.

Τέλος, κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο μου θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στα έργα και στους στόχους που ο Δήμος θέλει να προωθήσει, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων και πόρων του Κράτους. 

(ΑΤ/ΙΚ/ΣΧ)