Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2021 20:14

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του κ. Ανδρέα Εφεσόπουλου και στην επίσημη παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου «Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός»

Θα πρέπει να ομολογήσω πως ήταν μια ευχάριστη  έκπληξη για μένα όταν έλαβα αυτή την τιμητική πρόσκληση για να εγκαινιάσω σήμερα την έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη κ. Ανδρέα Εφεσόπουλου, στην Πινακοθήκη «Gloria» την οποία διευθύνει τόσο υπεύθυνα για τόσα χρόνια η κ. Γκλόρια Κασσιανίδου.  Πρόκειται για μια σημαντική μνημειακή σειρά πινάκων μέσα από την οποία ο θεατής μπορεί να δει με μία διαφορική οπτική γωνιά τα αρχαιολογικά μνημεία και την πλούσια ιστορία του τόπου μας.

Η έκθεση αφορά σε 27 πίνακες που ζωγράφισε ο κ. Εφεσόπουλος βασισμένος στην αρχαία Αμαθούντα, έναν ιστορικό χώρο της Κύπρου που ταύτισε το όνομά του με τόσα σημαντικά γεγονότα ανά τους αιώνες. Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στη Λεμεσό στις «Αποθήκες Παπαδάκη» και θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Πάφο, στην Αγία Νάπα και, αφού αναρτηθεί σε διάφορα μέρη της Κύπρου, θα καταλήξει στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Λεμεσού, όπου θα στεγαστεί μονίμως, μια και ο καλλιτέχνης θέλησε να δωρίσει στην πόλη του αυτή τη σπουδαία συλλογή. Για την πράξη του αυτή θα ήθελα να τον συγχαρώ ιδιαίτερα.

Ο καλλιτέχνης είδε στα ερείπια της Αμαθούντας να περνά ένας ολόκληρος κόσμος που πέρασε από εκεί, ζωντανεύοντας με την παλέτα του τις πέτρες, το φυσικό περιβάλλον και γενικά κάθε τι που επιβίωσε στον χρόνο, παραμένοντας σήμερα ο σταθερός φρουρός του χώρου.  Είναι αυτό το ταξίδι που βρίσκουμε στην Έκθεση και στο βιβλίο «Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός».

Μαζί με την πρόσκληση για την τέλεση των εγκαινίων παρέλαβα και το βιβλίο «Αμαθούς- Παλιά Λεμεσός» και οφείλω να πω ότι ήταν μία ευχάριστη έκπληξη καθότι, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ταξίδεψα πίσω στο χρόνο.  Το καλοφτιαγμένο και άρτιο από πλευράς σχεδιασμού και τυπογραφικής επιμέλειας, των εκδόσεων Αφή (Touch Editions) αυτό βιβλίο είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας καθότι  είναι ένα βιβλίο δίγλωσσο έτσι ώστε το περιεχόμενό του να είναι προσβάσιμο σε άτομα που δεν ανήκουν στη δική μας γλωσσική επικράτεια. Τέτοια βιβλία που αναδεικνύουν τον πολιτισμό της πατρίδας μας τα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε καθότι οι περιηγητές θα μπορούν να τα μεταφέρουν στις πατρίδες τους, διαδίδοντας με αυτό τον τρόπο τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού μας. 

Είναι ευρέως γνωστό ότι, η Κύπρος με τους τόσους αρχαιολογικούς χώρους είναι ένα ανοικτό και ζωντανό Μουσείο. Ο δε πολιτισμός και δη οι αρχαιότητες που ο καλλιτέχνης φρόντισε να εγκιβωτίσει μέσα από τους 27 πίνακες, αποτελούν ένα μόνιμο χώρο έλξης των περιηγητών που επισκέπτονται τον τόπο μας. Τα σχόλια δε που έχουν γράψει για τον καλλιτέχνη και τη συγκεκριμένη σειρά γνωστοί κριτικοί τέχνης δίνουν αφενός την σχέση με το έργο, καθώς και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, που έχει υπό τη δικαιοδοσία του τις αρχαιότητες του τόπου, αλλά και ως άτομο που από προηγούμενες θέσεις είχε την ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη, θα ήμουν πολύ ευτυχής αν για κάθε ένα από τους τόπους μας θα βρίσκονταν καλλιτέχνες οι οποίοι θα τα αποτύπωναν και θα απογείωναν καλλιτεχνικά, ο καθένας και η κάθε μία με τον τρόπο τους.

Με χαρά, λοιπόν, σας καλώ να απολαύσετε τα έργα του κ. Εφεσόπουλου και μέσα από το βιβλίο να ταξιδέψετε νοερά μέσα από τις σελίδες του σε χώρους όπου η Ιστορία και η Τέχνη συνδυάζονται αρμονικά. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη στο βιβλίο ο οποίος τόσο εύστοχα επισημαίνει ότι: «Η ζωή του ανθρώπου αποκτά αξία και νόημα όταν αυτός, κινούμενος στα μονοπάτια της, φροντίζει να αφήνει πίσω του μαρτυρίες και ίχνη του περάσματός του». Πόσο σοφά βρίσκω αυτά τα λόγια.

Αγαπητέ κ. Εφεσόπουλε, σας συγχαίρω και εύχομαι να είστε πάντα γερός και δυνατός έτσι ώστε να μας δίνετε μέσα από το έργο σας ένα «φιλικό κτύπημα στην πλάτη» έτσι ώστε σε δύσκολους καιρούς, εν μέσω της πανδημίας του κωρονοϊού, να απολαμβάνουμε τις καλλιτεχνικές αξίες της Κύπρου.

 

 

(ΑΤ)