Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2021 11:04

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου στη συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της πράξης «Ελκυστικοί Προορισμοί: Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Μέσο Τοπικής Ανάπτυξης»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίου Ιδαλίου, με σκοπό την επίσημη ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της πράξης «Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Μέσο Τοπικής Ανάπτυξης», με τον τίτλο «Ελκυστικοί Προορισμοί». Η πράξη χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 15% από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020».

Συνεργαζόμενοι φορείς στην πράξη «Ελκυστικοί Προορισμοί» ήταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (ως Συντονιστής), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Λήμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.650.500 ευρώ. Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και είχε περίοδο υλοποίησης 30 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2020. Εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, το έργο πήρε παράταση και ολοκληρώνεται τελικά στις 30 Ιουλίου 2021.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Λήμνου, μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, αποφάσισαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο του έργου αυτού, με σκοπό τη δημιουργία, εφαρμογή και προώθηση κοινής μεθοδολογίας για προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ως απώτερος στόχος είχε τεθεί η δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου περιοχών, φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το έργο προωθεί την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που βασίζονται της πλούσιους τοπικούς πόρους.

Κύριες πτυχές του έργου υπήρξαν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας δράσης για την ανάδειξη δύο αρχαιολογικών χώρων, έναν στην Κύπρο και έναν στη Λήμνο. Πρόκειται για τον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίου Ιδαλίου, στην επαρχία Λευκωσίας και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ηφαιστείας, στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα τα οποία προστατεύουν και αναδεικνύουν τους δύο αρχαιολογικούς χώρους σε μείζονος σημασίας προορισμούς αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας. Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα δώσει στη συνέχεια στοιχεία για το έργο στον Αρχαιολογικό χώρο Ιδαλίου.

Οι ενέργειες του έργου ολοκληρώθηκαν με τη διατύπωση εισηγήσεων για βελτίωση των εθνικών διαδικασιών και πολιτικών στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στον στόχο της τόνωσης της τοπικής οικονομίας, μέσω της αύξησης των δεικτών επισκεψιμότητας.

Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Ιδαλίου για τη στήριξη που παρείχε εμπράκτως στην υλοποίηση του έργου. Κατά τη διάρκεια των έργων ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά το γεγονός, ότι η συνέργεια μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Εργαζόμαστε ώστε η συνέργεια αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε το καθήκον για τη διαφύλαξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης να συνδυαστεί με την ανάγκη ανάπτυξης και προόδου της τοπικής κοινωνίας.

(ΑΤ/ΜΓ/ΕΧΡ)