Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2021 11:11

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πράξης «Ελκυστικοί Προορισμοί» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πράξης «Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Μέσο Τοπικής Ανάπτυξης», με τον τίτλο «Ελκυστικοί Προορισμοί». Η πράξη χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020». Συνεργαζόμενοι φορείς στην πράξη «Ελκυστικοί Προορισμοί» ήταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (ως Συντονιστής), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Λήμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι η πράξη αποσκοπούσε στη δημιουργία, εφαρμογή και προώθηση κοινής μεθοδολογίας για προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και την Ελλάδα, με πιλοτική εφαρμογή δράσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου. Ως απώτερος στόχος είχε τεθεί η δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου περιοχών, φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, γεγονός που προωθεί, επίσης, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που βασίζονται στους πλούσιους τοπικούς πόρους. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα από την συνεργασία με τον Δήμο Ιδαλίου, αποδείχθηκε ότι η συνέργεια μεταξύ του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου κ. Λεόντιος Καλλένος, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την υπερηφάνεια του Δήμου Ιδαλίου για το γεγονός ότι, μέσα από την υλοποίηση του έργου, αναβαθμίζεται περαιτέρω η προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αρχαίου Ιδαλίου. Ανέφερε επίσης, ότι οι συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Δήμου Ιδαλίου, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (η οποία υπήρξε εταίρος στο έργο), πέτυχαν την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου σε έναν ελκυστικό προορισμό.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, παρουσίασε τις δράσεις τις οποίες υλοποίησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μαζί με συνεργάτες του Τμήματος και οι οποίες στόχευαν στην αναβάθμιση της προστασίας και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και την κατασκευή δύο νέων στεγάστρων για την προστασία ευαίσθητων χώρων στην βασική ανεσκαμμένη θέση, την τοποθέτηση κατευθυντήριων και πληροφοριακών πινακίδων και τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (application) για έξυπνες συσκευές, η οποία θα λειτουργεί ως οδηγός για τον αρχαιολογικό χώρο.

(ΑΤ/ΜΓ/ΕΧΡ)