Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2021 15:25

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι στην 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, απευθύνοντας  χαιρετισμό από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Η εδώ παρουσία μου, σε καιρούς δοκιμασίας για τον ευρύτερο Ελληνισμό, επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, αφενός τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο και αφετέρου το άριστο επίπεδο των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού.

Καταδεικνύει τη σύμπνοια και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιων και των κοινών στόχων του Ελληνισμού. 

Αυτούς ακριβώς τους στόχους είναι που υπηρετείτε εσείς, τα άξια μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Ενός Οργανισμού ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της τότε Ελληνικής Κυβερνήσεως, με στόχο, μεταξύ άλλων, την ισχυροποίηση των δεσμών και συνεργασίας μεταξύ του Ελληνισμού και των κρατών εις τα οποία ελληνικής καταγωγής μέλη των νομοθετικών Σωμάτων πολιτεύονται.

Μια ορθότατη, κατά την άποψη μου απόφαση, εάν αναλογιστεί κανείς τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας και το γεγονός πως σήμερα ο Οργανισμός αποτελείται από περίπου 170 μέλη, εκλελεγμένα σε νομοθετικά Σώματα και Κοινοβούλια σε 24 χώρες, στις Ηπείρους της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Και ως το ελάχιστο οφείλω να συγχαρώ τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, καθώς, μέσα από τις επιχειρηματικές και κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσουν, όχι μόνο κατάφεραν να καταξιωθούν στις χώρες και τα νομοθετικά Σώματα που υπηρετούν, αλλά παρέμειναν διαχρονικά πιστοί στους ιδρυτικούς σκοπούς και λειτουργίας του Οργανισμού.

Διακριθέντες για την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες τους, αναδείχθηκαν στους σπουδαιότερες πρεσβευτές των εθνικών μας θέσεων και δικαίων.

Εθνικές θέσεις οι οποίες, χωρίς να συνιστούν απειλή για οποιοδήποτε τρίτο κράτος, βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποσκοπώντας  αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των στόχων της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή.

Η φετινή 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την ευγενέστερη και κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας των Ελλήνων.

Οι Έλληνες, αμφισβητώντας με τον ξεσηκωμό τους κάθε μορφή δουλείας, καταπίεσης και τυραννίας, πέτυχαν, με θυσίες και αίμα, την απελευθέρωση και δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, εμπνέοντας και τις επόμενες γενεές Ελλήνων για τους διαδοχικούς αγώνες που θα επακολουθούσαν για απελευθέρωση και των υπόλοιπων υπό κατοχή εδαφών.

Αποτιμώντας ως ορόσημο της εθνικής μας συνείδησης την Παλιγγενεσία, Ελλάδα και Κύπρος, 200 χρόνια μετά, πορευόμαστε υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, επιδιώκοντας την εκπλήρωση του αγώνα της Κύπρου, για απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική κατοχή.

Ενός αγώνα με στόχο την απελευθέρωση αλλά και την δικαίωση των προσδοκιών του Κυπριακού λαού και των όσων ηρωικά θυσιάστηκαν, με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Πριν μια βδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο, σε ακόμη έναν προκλητικό εορτασμό της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.

Κατά την παρουσία του στην Κύπρο αποκάλυψε για πολλοστή φορά τις πραγματικές και διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι άλλες από την πλήρη κυριαρχία επί της Κύπρου, είτε μέσω λύσης δύο κρατών είτε δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος εις το οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Έχω αναφερθεί στις απαράδεκτες  και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία, στην επεκτατική λογική του κ. Ερντογάν, οδήγησε στη νέα απαράδεκτη και παράνομη εξαγγελία για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αφού προηγήθηκε η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος πάντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.   

Ως αποτέλεσμα της νέας προκλητικής απόφασης της Τουρκίας, Κύπρος και Ελλάδα, από κοινού ενεργούντες, αποταθήκαμε σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές φόρουμ, με αποτέλεσμα την ομόφωνη και αυστηρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και του συνόλου της ΕΕ εναντίον των εξαγγελιών της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την κατεχόμενη πόλη.

Εκείνο που αναμένουμε τόσο από όσο τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι να υιοθετήσουν, επιτέλους, μία πιο αποφασιστική στάση η οποία θα καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, ανεξέλεγκτη και χωρίς τις όποιες συνέπειες.

Η ομοψυχία Κυπριακού και Μητροπολιτικού Ελληνισμού, υπήρξε ανέκαθεν, η δύναμη του αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση. Και όσα σήμερα εκτυλίσσονται υπαγορεύουν ακόμη πιο αναγκαία τη μεταξύ μας συνεργασία και ενότητα, κάτι που σας βεβαιώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και είναι δεδομένο.

Σε αυτόν τον αγώνα, διακεκριμένα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η δοκιμασμένη  φιλοπατρία σας, αλλά και επιρροή στις χώρες που διαμένετε θα ενταθεί ώστε να γίνει συνείδηση σε όλα τα κράτη πως δεν νοείται η Κύπρος να είναι η τελευταία διχοτομημένη χώρα της ΕΕ.

Πως ο αγώνας ο δικός σας θα ενταθεί για επικράτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου ενάντια στην αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και της νέο-οθωμανικές βλέψεις του Τούρκου Προέδρου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Δεν έχω αμφιβολία πως θα συνεχίσετε να αναδεικνύετε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως σημαντικών πυλώνων ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτό που από δικής μου πλευράς θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να συμμετάσχω σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των όσων προνοούν τα Ψηφίσματα και οι Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιτευχθεισών συγκλίσεων μέχρι και τη Σύνοδο του Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.

Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση προς κάθε εμπλεκόμενο, είναι πως δεν θα αποδεχθώ τα όποια προαπαιτούμενα θέτει η Τουρκία, τα οποία, στην ουσία, εκτροχιάζουν τη βάση λύσης και οδηγούν στη λύση δύο κυρίαρχων κρατών.

Στόχος μου η επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους που θα μπορεί να λειτουργεί, που δεν θα είναι επιρρεπές να καταρρεύσει την επομένη της συμφωνίας, που θα σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, μακράν εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

Αγαπητά μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού,

Ως έχω αναφέρει, η επιτυχία σας είτε ατομικά είτε συλλογικά,  πέραν της αναγνώρισης του έργου που επιτελείτε συνιστά ύψιστη τιμή για τον Ελληνισμό, ως επίσης πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

Η στήριξη και η συμπαράστασή σας στην Κύπρο και Ελλάδα αποτελεί για όλους μας πηγή δύναμης, έτσι ώστε εργαζόμενοι με το ίδιο σθένος, σύνεση και αποφασιστικότητα να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει έναντι του Ελληνισμού και όχι μόνο.  

Καταλήγοντας, εκφράζω τις θερμότερες των ευχαριστιών μου για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη Γενική σας Συνέλευση, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

(ΡΜ/IK/ΝΓ)