Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-07-2021 14:29

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο πλαίσιο της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ)

«200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, του αγαπητού μου φίλου Λεωνίδα Ραπτάκη, να παραστώ στη 13η Γενική Συνέλευση ΠαΔΕΕ και να συμμετάσχω στη συζήτηση με θέμα «Η Διασπορά της Ελλάδας και της Κύπρου ανά τον Κόσμο».

Απευθύνοντας σε όλους τους παρευρισκομένους το θερμό μου χαιρετισμό, καθώς και τη βαθειά μου εκτίμηση, εκφράζω παράλληλα τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου για τη στήριξη σας στα μεγάλα εθνικά μας θέματα καθώς και τον υψηλό βαθμό της συνεργασίας μας στα θέματα του απόδημου Ελληνισμού.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινή ιστορική διαδρομή. Κοινές θυσίες, κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, κοινές προκλήσεις για το μέλλον. Βαδίσαμε μαζί σε πολύ χαλεπούς καιρούς και συνεχίζουμε μαζί με αδιάσπαστους τους δεσμούς που μας ενώνουν. Οι ρίζες της ιστορίας μας είναι πολύ βαθιές. Χάνονται στα βάθη των αιώνων και με τίποτα δεν μπορούν να διαγραφούν.

Με αυτά τα συναισθήματα βρίσκομαι ενώπιον σας, στο σπίτι της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς –αυτής της μερίδας του Ελληνισμού που ως ελλαδική και κυπριακή Πολιτεία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Καθώς το όραμα είναι κοινό, κοινές πρέπει να είναι και οι ενέργειες μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Εκκινώντας από το πιο βασικό ότι η Ελληνική Διασπορά αποτελεί προέκταση του Ελληνισμού παγκοσμίως και πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα ενισχύσουν περισσότερο τη θέση τους διεθνώς όταν αξιοποιήσουν στο έπακρο τον Απόδημο Ελληνισμό, συνεργαζόμαστε στενά αξιοποιώντας τους αδελφικούς μας δεσμούς και τις κοινές παραδόσεις και αξίες μας, ώστε να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μας σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στα μεγάλα εθνικά μας θέματα.

Αποτελεί στοιχείο κοινής διαπίστωσης ότι σήμερα οι Έλληνες της Διασποράς έχουν διαπρέψει και χαίρουν του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των συμπολιτών τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έμαθαν την γλώσσα, έκαναν οικογένειες, ανάθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και ανάπτυξαν έντονη επιχειρηματική και κοινωνική δράση, χωρίς, όμως,  να έχουν πολιτισμικά αλλοτριωθεί και αφομοιωθεί.

Διερωτήθηκα πολλές φορές ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, από την ίδια θέση:

  • Αλήθεια, ποιο έθνος θα μπορούσε να κρατήσει άφθαρτα και αμείωτα τα ιδανικά και τις αξίες του, χιλιάδες μίλια μακριά από το εθνικό κέντρο; Μέσα στην ξενιτιά, το φως του Ελληνισμού διατήρησε τη συνείδηση της εθνικής υπόστασης και κράτησε ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής.

Είναι πάντοτε αυτή την συνείδηση που πρέπει να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε περισσότερο για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Σημαντικός Πυλώνας της Εθνικής μας Στρατηγικής αποτελεί η στενή συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα.  Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας, και από κοινού με την Ελλάδα προωθούμε δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του αλλά και κοινές δράσεις για την νέα γενιά της Διασποράς μας.  Στη διμερή συνεργασία με Ελλάδα δίνουμε υπέρτατη σημασία.

Η ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών και των σχέσεων των ομογενών με την χώρα καταγωγής τους, παραμένει κομβικό σημείο της κοινής μας προσπάθειας, όπως και οι κατευθύνσεις της τόσο προς τις ομογενειακές οργανώσεις, όσο και με αντίστοιχους αρμόδιους φορείς τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η συνεχής και συστηματική επικοινωνία με τον απόδημο ελληνισμό, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των ομογενειακών οργανώσεων με τα εθνικά κέντρα, η ενίσχυση της εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας και η ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και ενεργοποίησης  της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού.

Η διασπορά μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι και ο μεγάλος στόχος των συνεργασιών με άλλες χώρες υπό την προεδρία των ηγετών μας. Μάλιστα, οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι τόσο σημαντικές που οι συνεργασίες που έχουμε συνάψει με τις διάφορες φιλικές χώρες καταδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα και τη μεγάλη τους αξία. 

Τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης συνεργασίας των χωρών Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες γι’ αυτό και τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί στις ευρύτερες τριμερείς συνεργασίες των αρχηγών-κρατών των χωρών. 

Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και Αρμενία, βάσει των οποίων υλοποιούνται διάφορες δράσεις που αφορούν τη Διασπορά μας. 

Προγραμματίζεται, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου όπως επίσης και μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ιρλανδίας αλλά και Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας.

Είναι μέσα από αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό Πυλώνα της στρατηγικής μας που μπορεί να αξιοποιηθεί και τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται με επιτυχία η συνεργασία της Διασποράς των διαφόρων χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων και συλλογικών εθνικών μας συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου Κύπρο-Ελληνο-Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κορυφαία, πάντως, προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ενθάρρυνση και η ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας.  Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει διασπορά χωρίς τη νέα γενιά.  Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που με συγκεκριμένες και καινοτόμες δράσεις προσπαθούμε να φέρουμε τους νέους πιο κοντά, έτσι ώστε να διοργανώνουν και να μετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις σε όλα τα επίπεδα και με διάφορες θεματικές, όπως ο πολιτισμός, η ιστορία και η κουλτούρα της κάθε χώρας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να επενδύσουμε σε αυτήν με τα διάφορα προγράμματα μας. Από τη νέα γενιά είναι που θα αναδειχθούν οι αυριανοί ηγέτες στα παροικιακά και πολιτειακά δρώμενα των χωρών όπου βρίσκονται. 

Με τους σχεδιασμούς μας επιδιώκουμε επίσης να φέρουμε τη νέα γενιά των αποδήμων πιο κοντά στην πατρίδα καταγωγής, με προγράμματα φιλοξενίας, ανταλλαγής επισκέψεων, πρακτικής άσκησης, και άλλα. Πρόσφατα, έχουμε προχωρήσει και σε μνημόνια συνεργασίας με διάφορα Πανεπιστήμια στην Κύπρο για παροχή υποτροφιών σε απόδημους Κύπριους, και αυτό σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουμε κοντά στη γλώσσα τους, κοντά στις ρίζες τους.

Εξάλλου, είναι με γνώμονα την ενθάρρυνση και ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας που έχει αποφασιστεί η υλοποίηση από κοινού μίας εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πλέον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.  Πρωτοβουλίες όπως αυτή, βοηθούν στο να κρατούμε τους νέους κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

Βρισκόμαστε, αλήθεια, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι της πορείας της Διασποράς μας, καθώς η γενιά των μεταναστών της πρώτης γενεάς θα δώσει σιγά-σιγά τη σκυτάλη στους, γεννημένους στο εξωτερικό, Έλληνες.

Τα εθνικά κέντρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την κάθε κοινότητα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της. Δεν μπορεί να ασκηθεί η ίδια πολιτική για όλες τις χώρες διαμονής όπου έχουμε ενεργή Ομογένεια, ούτε για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Πρέπει να είναι διαφοροποιημένη ανά τόπο και ανά θέμα, για να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Πέραν των πιο πάνω θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πετυχημένους επιχειρηματίες της Διασποράς μας οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις χώρες μας και γιατί οι ίδιοι να μην αποτελέσουν και υποψήφιοι επενδυτές.  Θα πρέπει επίσης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία να επιδιώξουμε την περαιτέρω ενίσχυση από τις ομογένειες μας του τουριστικού ρεύματος προς τις χώρες μας.  Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στους αξιόλογους ακαδημαϊκούς γιατρούς και επιστήμονες της Διασποράς μας.  Αποτελούν ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τις χώρες μας και μπορούν να γίνουν οι πιο αποτελεσματικοί πρέσβεις των χωρών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψετε μου να επισημάνω από πλευράς μου ένα μεγάλο γεγονός. Φέτος συνεορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας και στις μνήμες μας αναβιώνουν οι λαμπροί και ηρωικοί αγώνες των ηρώων του ΄21 για την απελευθέρωση της Ελλάδας, αγώνες στους οποίους ενεργός υπήρξε και η συμμετοχή  Κυπρίων αγωνιστών.

Αποτιμώντας σε όλη την έκταση της την επέτειο αυτή λόγω των πληγών που έχει αφήσει στο σώμα της η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της κυπριακής γης, μας συνεπαίρνει το βασικό μήνυμα της εθνεγερσίας πως η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται .

Βέβαια, όλοι μας οι αγώνες είναι κοινοί, με διαχρονικά μηνύματα και διδάγματα που ενισχύουν το πατριωτικό μας αίσθημα και τους μεταξύ μας ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς.

Η καρδιά μας πάλλει το ίδιο έντονα με την καρδιά της Ελλάδας και όλου του Ελληνισμού. Ζούμε και αναπνέουμε  με τα ίδια οράματα και τις ίδιες ελπίδες.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων.

Η ιστορία όμως αποδεικνύει ότι ο Ελληνισμός διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικού μεγαλείου.

Όπως ανάφερε το πρωί, τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τερματισμό της κατοχής και αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Μιας λύσης που να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, η πιο τραγική πτυχή της Κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών, είναι βαρύτατο και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες με στόχο τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας.  Η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία, συνιστά πρόκληση απέναντι σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, εξακολουθούν να αγνοούνται 800 τόσοι συμπατριώτες μας. Μεταξύ τους και 47 από τα 83 αδέλφια μας από την Ελλάδα, οι οποίοι ήταν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και όλοι μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης τους. Ο αγώνας είναι δύσκολος και επίπονος, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αναγνωρίζοντας όμως το χρέος μας, δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, ώστε να πάρουν τις απαντήσεις που απαιτούν και δικαιούνται, όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων μας.

Σαν συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974, εκατοντάδες ιστορικά και λατρευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία των κατεχομένων περιοχών έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών έχουν λεηλατηθεί, καταστρέφοντας τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι όπου γης απόδημοι μας αποτελούν πάντοτε ένα εκλεκτό κομμάτι του Ελληνισμού, η μεγάλη μας δύναμη, που απλόχερα και με ενθουσιασμό ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του αγώνα για προώθηση των εθνικών μας στόχων.

Η συμβολή, η συνεργασία, η φωνή, η έμπρακτη στήριξη όλων των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς αποδεικνύεται πάντα ζωτική για τα εθνικά μας συμφέροντα.  Την πρόσβαση και επιρροή τους στα κομβικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού, την θεωρούμε πάντα πολύτιμη, γι’ αυτό και συνεχής είναι η προσπάθεια μας για πλήρη και συνεχή συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις, διατηρώντας τη διακομματική συναίνεση και με γνώμονα πάνω από όλα το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον.

Δράττομαι και της σημερινής ευκαιρίας να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο προς εσάς ως μέλη Νομοθετικών Σωμάτων και Πολιτειακών Κοινοβουλίων άλλων χωρών όσο και προς τους απανταχού αποδήμους μας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα κοινά των χωρών που επέλεξαν ως δεύτερες πατρίδες τους και έχουν εκεί πολιτειακά αξιώματα.

Είστε οι καλύτεροι των Πρέσβεων μας.

Το αποδείξατε πολλές φορές επιτυγχάνοντας στόχους ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας για τα εθνικά μας θέματα.

Εύχομαι θερμά σε όλους υγεία, καλή συνέχεια στους μεγάλους κοινούς αγώνες και επιτυχή κατάληξη των εθνικών μας προσδοκιών.

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΧΡ)