Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2021 18:49

Επαφές του Επιτρόπου Προεδρίας στην Αθήνα

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, όπου συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος της ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης ΑΗΕΡΑ και ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές στο 99ο Συνέδριο τους.

Σε ειδική τελετή που διοργάνωσε η ΑΗΕΡΑ απονεμήθηκε τόσο στον Επίτροπο Προεδρίας όσο και στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, τιμητική διάκριση.

Ο Επίτροπος Προεδρίας συμμετείχε επίσης στη 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) η οποία διοργανώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια των 200 χρόνων Ελληνικής Επανάστασης.  Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, ο Επίτροπος Προεδρίας συμμετείχε ως ομιλητής στην ενότητα, με θέμα «Η Διασπορά της Ελλάδας και της Κύπρου ανά τον κόσμο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Γιώργο Συλλούρη και τον Πρόεδρο της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Ελλάδας κ. Χριστόδουλο Κύρου-Τσάκαλο, με τους οποίους συζήτησε συγκεκριμένα προγράμματα για ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής της νέας γενιάς της διασποράς μας.

Σήμερα, ο Επίτροπος Προεδρίας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνος Βλάσης είχαν συνάντηση με ομάδα 15 νέων ομογενών της Διασποράς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης της 2ης φάσης του Προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ IV της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στο πλαίσιο του οποίου νέοι απόδημοι επισκέπτονται την Ελλάδα για να γνωρίσουν τα έθιμα, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ IV πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα Ιουλίου 2021 με την επίσκεψη των 15 νέων της Διασποράς, στην Αίγυπτο και θα ακολουθήσει η τρίτη φάση του προγράμματος, όπου οι νέοι ομογενείς αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο στις αρχές του Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ IV στην Ελλάδα, οι νέοι ομογενείς έγιναν δεχτοί από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην παρουσία του κ. Φωτίου και του κ. Βλάση. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός εξήρε τις ιστορικά φιλικές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και τους διαρκώς στενότερους και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών. 

Στη συνέχεια η ομάδα των νέων, συνοδευόμενοι από τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος, ιδιαίτερα συγκινημένη καλωσόρισε τους νέους της Διασποράς και, αναφερόμενη στη φιλία των λαών που οι ίδιοι τιμούν και πρεσβεύουν, τους παρότρυνε να βρουν τον δικό τους βηματισμό σε αυτό το μεταβαλλόμενο κόσμο με σταθερό σημείο αναφοράς τις ρίζες και την ιστορία τους.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε στην Αθήνα, με στελέχη της ομογένειας, όπως επίσης και με Κύπριους και Έλληνες της Διασποράς οι οποίοι κατέχουν πολιτειακά και πολιτικά αξιώματα στις χώρες όπου διαμένουν.

(ΡΜ/ΜΓ)