Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2018 12:49

Την έκθεση "Where have you been?", αφιερωμένη στους αγνοούμενους της Κύπρου, εγκαινίασε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στις Κάτω Χώρες

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Κάτω Χώρες κ. Ελπιδοφόρος Οικονόμου εγκαινίασε την έκθεση: "Where have you been?" της εικαστικού Τούλας Λιασή, στη Χάγη το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018.

Η έκθεση της Κύπριας εικαστικού είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους της Κύπρου και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελώντας τα εγκαίνια, ο κ. Πρέσβης μετέφερε χαιρετισμό του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε πως η έκθεση «φέρνει στην προσοχή μας, μέσα από τη δύναμη της τέχνης, όλες τις διαστάσεις της πιο δραματικής πτυχής της πρόσφατης Ιστορίας της Κύπρου: την τραγωδία των αγνοουμένων Κυπρίων». Με την έκθεση αυτή η κα Λιασή, «καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή και να μας υπενθυμίσει μια ανοιχτή πληγή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αλλά επίσης συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση για αυτό το ζωτικό ανθρωπιστικό ζήτημα».

Η εικαστική έκθεση  «Where have you been?» είναι εμπνευσμένη από την προσωπική ιστορία της κας Τούλας Λιασή, που ζει και εργάζεται στη Χάγη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ο μοναδικός αδελφός της, αγνοούμενος εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, βρέθηκε σε μαζικό τάφο και ταυτοποιήθηκε μέσω της μεθόδου του DNA το 2014, μετά από 40 χρόνια.

Αυτή η συντριπτική συναισθηματική εμπειρία προκάλεσε μια πληθώρα ιδεών για αυτή την εικαστική έκθεση, που παρουσιάζει το πρόβλημα των αγνοουμένων στην Κύπρο. Τρεις παλαιότερες μεγάλες σειρές έργων τέχνης της κας Λιασή αφιερώθηκαν στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, οι οποίοι αποτέλεσαν σταθερή έμπνευση γι' αυτήν μακροχρόνια.

Η έκθεση άνοιξε με μουσική εκτέλεση από τον φημισμένο Ολλανδό τρομπονίστα Jörgen van Rijen και παράλληλη προβολή βίντεο της Τούλας Λιασή.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν περισσότεροι από εκατό καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων Πρέσβεις, μέλη του διπλωματικού σώματος, διάφοροι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων στη Χάγη και μέλη της κυπριακής και ελληνικής κοινότητας της Ολλανδίας.

(ΜΛ/ΕΙ)