Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2021 19:57

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στην τελετή εγκαινίων του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής «MUSAN» (Museum Underwater Sculpture Ayia Napa)

Όταν μπορείς να ονειρεύεσαι μπορείς να κάνεις θαύματα.

Σήμερα βρίσκομαι εδώ λόγω αρκετών ιδιοτήτων μου. Πρώτον ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος χαιρετίζει τη δημιουργία του MUSAN και συγχαίρει όλους τους συντελεστές αυτού του μοναδικού έργου, δεύτερο ως ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο εκτελεί ουσιαστικά τα θαλάσσια έργα της χώρας μας, και τρίτον, ως τέως Δήμαρχος της Αγίας Νάπας ο οποίος κατά τη θητεία του κατέθεσε την ιδέα, τη δρομολόγησε, υπέγραψε και ξεκίνησε τη υλοποίηση του έργου αυτού, το οποίο και ολοκλήρωσε με επιτυχία ο νυν  Δήμαρχος, ο φίλος Χρίστος Ζανέττος.

Το σημαντικότερο στοιχείο που θέλω να τονίσω είναι το γεγονός ότι το υποβρύχιο μουσείο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και εξαιρετικής δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει η θέληση και η συνεργασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Είμαι σίγουρος επίσης ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο σωστά πλέον υποστηρίζει με δικά του μέσα το πάρκο, θα το προβάλει όπως του αξίζει. Η παρουσία επίσης του Υφυπουργού Ναυτιλίας προσδίδει ακόμη περισσότερη αξία και σημασία στο έργο, και  είμαι σίγουρος ότι θα λάβει υπόψη του αυτού του είδους τις αναπτύξεις όταν θα καταθέσει το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας μας.

Κύριες και Κύριοι,

Όταν με ρωτάνε για ποια έργα είμαι περήφανος που προώθησα ή υλοποίησα κατά τη επταετή θητεία μου ως Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, ανάμεσα στα πρώτα που αναφέρω είναι το Υποβρύχιο Μουσείο MUSAN που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Πρόκειται για ένα κόσμημα της Μεσογείου που έχει δημιουργηθεί από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor και προσφέρει στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία που επιδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, το περιβάλλον και τον βυθό της θάλασσας. 

Ανέλαβα τη δημαρχία της Αγίας Νάπας το 2013, με όραμα μέχρι και το 2030 να την καταστήσουμε ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου. 

Για να πετύχουμε το όραμά μας, εφαρμόσαμε τη στρατηγική της «Ολοκληρωμένης Τουριστικής Εμπειρίας», με στόχο οι επισκέπτες μας να αποκτούν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις, ούτως ώστε, με την επιστροφή τους στο σπίτι τους, να κουβαλούν  και “λίγη Αγία Νάπα μαζί τους” και βεβαίως να επιθυμούν να επιστρέφουν πίσω σε εμάς, δημιουργώντας έτσι επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.  

Με αυτό τον σκοπό, ξεκινήσαμε να μετατρέψουμε την Αγία Νάπα σε μια πόλη της εμπειρίας, των πάρκων, των μνημείων και των σημείων αναφοράς. Σε αυτή τη στρατηγική ήταν απαραίτητο να δημιουργήσουμε και υποθαλάσσια σημεία αναφοράς προκειμένου να αναπτύξουμε και τον καταδυτικό τουρισμό.

Μέσω αυτού του οράματος και της στρατηγικής, κατατέθηκε η πρόταση το 2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία ενός μοναδικού υποβρύχιου σημείου αναφοράς, του υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής, και το 2017, με συνοδοιπόρο το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ξεκινήσαμε την ωρίμανση του έργου, το οποίο υπογράψαμε το καλοκαίρι το 2019 όπου άρχισε η υλοποίησή του.  

Είμαι σίγουρος ότι ο κάθε επισκέπτης του υποθαλάσσιου πάρκου, με την επιστροφή στο σπίτι του, θα παίρνει και λίγη Αγία Νάπα μαζί του.   

Αγαπητοί μου, πολλοί έβαλαν το λιθαράκι τους για τη ολοκλήρωση του έργου αυτού, κάποιοι το οραματίστηκαν, ετοίμασαν την πρόταση και την προώθησαν, άλλοι βοήθησαν με την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους για την ωρίμανση του, άλλοι βοήθησαν στην κατασκευή και κάποιοι άλλοι θα συνεισφέρουν μελλοντικά στην προώθηση και λειτουργία του. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι τους πίστεψαν στο έργο αυτό και το αγκάλιασαν, για αυτό και σήμερα έχουμε ένα εξαιρετικό και μοναδικό αποτέλεσμα.

Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ στο ιστορικό τόσο της δημιουργίας του υφάλου όσο και του υποβρύχιου μουσείου, καθώς και κάποιων συντελεστών τους οποίους οφείλω να αναφέρω ονομαστικά και τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια.

Ξεκινήσαμε το 2013 και απαιτήσαμε δυναμικά τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στην Αγία Νάπα, κάτι το οποίο διεκδικήσαμε και κερδίσαμε σε συνεργασία με τον τότε διευθυντή του Τμήματος Αλιείας, τον κύριο Λοϊζο Λοϊζίδη, αλλά και τον Πρόεδρο του συνδέσμου επαγγελματιών ψαράδων Αγίας Νάπας, τον αείμνηστο Παύλο Κρεμαστό, ο οποίος ανάλαβε το δύσκολο έργο να πείσει τους επαγγελματίες ψαράδες για τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου. Η δημιουργία αυτού του τεχνητού υφάλου αποτέλεσε τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του. 

Το Ιανουάριο του 2014, μάθαμε ότι θα γινόταν απόσυρση του πλοίου του ναυτικού μας με την ονομασία Κερύνεια, το οποίο και διεκδικήσαμε για να παραχωρηθεί για πόντιση και εμπλουτισμό του υφάλου μας. Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν θετική και το Τμήμα Αλιείας ανέλαβε το καθαρισμό και την προετοιμασία για την πόντιση.

Κατόπιν δημιουργίας αρκετών σημείων αναφοράς, και λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία που είχε το επίγειο πάρκο γλυπτικής μας, καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Μάιο του 2014, την πρόταση δημιουργίας ακόμη ενός μεγαλεπήβολου σημείου αναφοράς, αυτό του υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα και ξεκινήσαμε τις διαβουλεύσεις και την προετοιμασία για να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας του αλλά και να διερευνήσουμε τον τρόπο κατασκευής και ωρίμανσης του έργου.

Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με τον τότε υπουργό Γεωργίας τον κ. Νίκο Κουγιάλη και το Τμήμα Αλιείας όπου και αναλύσαμε την πρόταση μας. Στην αρχή η ιδέα ήταν ότι το πάρκο θα έπρεπε να έχει σχέση με τη μυθολογία. Μάλιστα, δημιουργήθηκαν και κάποια γλυπτά σε συνεργασία με Κύπριους καλλιτέχνες τα οποία δεν έχουν ακόμα ποντιστεί.

Τον Ιούνιο του 2014 αναθέσαμε σε ειδικό, την ετοιμασία Χωροθετικής Μελέτης και Βιολογικής Επισκόπησης για τη Δημιουργία Εικαστικού Πάρκου η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2014 και κοινοποιήθηκε στο Τμήμα Αλιείας όπως και στο Τμήμα Περιβάλλοντος με διάφορα ερωτήματα που είχαμε.

Τον Φεβρουάριο 2015 ποντίζουμε το πλοίο Κερύνεια και ξεκίνησε στην πράξη ο εμπλουτισμός του υφάλου.

Αρχές του 2017 ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο Άμυνας θα αποσύρει 54 άρματα μάχης και χωρίς δεύτερη σκέψη ζητήσαμε από τον Υπουργό Άμυνας  Χριστόφορο Φωκαϊδη να μας τα παραχωρήσει για πόντιση. Το Υπουργείο Άμυνας ήταν θετικό, το Τμήμα Αλιείας όμως είχε αντίθετη άποψη και έτσι δεν προχώρησε η πρόταση.

Στις αρχές Μαΐου του 2017 επισκεφθήκαμε το Τμήμα Αλιείας για να πιέσουμε για το θέμα της πόντισης των αρμάτων μάχης και σε συνάντηση με την Διευθύντρια του Τμήματος, την κα Μαρίνα Αργυρού, θέσαμε εκ νέου το θέμα της δημιουργίας του υποβρύχιου πάρκου γλυπτών. Η κα Αργυρού, εισηγήθηκε αντί της πόντισης των αρμάτων μάχης να εργαστούμε επιτακτικά στην πρόταση μας για το υποβρύχιο πάρκο  γλυπτικής και μας συνέστησε να αποστείλουμε τις προτάσεις μας και τις εισηγήσεις μας για να τις εξετάσει. Αγαπητή Μαρίνα, εάν αποδεχόσουν να ποντίζαμε τα άρματα μάχης, σήμερα σίγουρα δεν θα εγκαινιάζαμε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

Μέσα Μαΐου του 2017 αποστέλλουμε την αναλυτική μας πρόταση η οποία συμπεριλαμβάνει 3 εισηγήσεις. Χαρακτηριστικά, η επιστολή μας ξεκινούσε με το πιο κάτω:

«Στα πλαίσια της αναβάθμισης του τεχνητού υφάλου της Αγίας Νάπας, ο Δήμος της Αγίας Νάπας προτείνει τον εμπλουτισμό της περιοχής με τρόπο ούτως ώστε να καταστεί ένας μοναδικός και πρωτότυπος ύφαλος σημείο αναφοράς αλλά και εμπλουτισμού της θαλάσσιας ζωής. Με τον τρόπο που προτείνουμε, θα ενισχυθεί και η επισκεψιμότητα αλλά και το ενδιαφέρον εθελοντών για προστασία του υφάλου και παράλληλα θα υπάρξει  και διεθνής αναγνώριση της περιοχής και του συγκεκριμένου έργου. Στο πιο κάτω σύνδεσμο στο διαδίκτυο μπορείτε να ανακαλύψετε διάφορα υποβρύχια πάρκα και γλυπτά στη βάση τον οποίων προτείνουμε την ενίσχυση του τεχνητού ύφαλου στην Αγία Νάπα».

Οι 3 εισηγήσεις του Δήμου ήταν οι ακόλουθες:

  1. Δημιουργία υποβρυχίου εικαστικού πάρκου με ανάθεση σε  εικαστικό/καλλιτέχνη. Η ανάθεση θα μπορούσε να γίνει σε γνωστούς και διάσημους γλύπτες όπως τον Jason deCaires Taylor, το γνωστό εικαστικό που ειδικεύεται στα υποβρύχια μουσεία.
  2. Δημιουργία γλυπτών μέσω συμποσίων γλυπτικής ακολουθώντας την πρακτική που εφαρμόστηκε στο επίγειο πάρκο γλυπτικής.
  3. Δημιουργία μεγαλεπήβολου υποβρυχίου γλυπτού όπως τον Ιησού της Αβύσσου στην Ιταλία και το Ocean Atlas of New Providence στις Μπαχάμες.

Το Τμήμα Αλιείας απαντά θετικά και συμφωνούμε να προχωρήσουμε με την πρώτη εισήγηση μας, δηλαδή την ανάθεση σε γνωστό εικαστικό. Ο κ. Γιώργος  Παγιάτας, εκ μέρους του Τμήματος Αλιείας και του Δήμου, αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τον Jason deCaires Taylor τον οποίο προτείναμε. Kάπου εκεί, το όλο έργο παίρνει σάρκα και οστά. O Jason ξεκινά να στέλνει τις προτάσεις του σε σκίτσα και μετά επισκέπτεται την Αγία Νάπα και καταδύεται στον τεχνητό ύφαλο. Ο καλλιτέχνης εντυπωσιάζεται από την καθαρότητα του νερού και μετά από λίγες μέρες στέλνει τη τελική του πρόταση με θέμα Reef Reforestation.

Ένα τροπικό υποβρύχιο δάσος το οποίο συμπληρώνεται με μοντέρνα γλυπτά, ένα μοναδικό υποβρύχιο πάρκο, με ένα δυνατό περιβαλλοντικό μήνυμα. Ένα πάρκο το οποίο όχι μόνο θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, αλλά θα ενισχύσει την βιοποικιλότητα και θα επαναφέρει τη θαλάσσια ζωή στον ύφαλο.

Ένα πάρκο το οποίο θα κάνει την Αγία Νάπα γνωστή ανά το παγκόσμιο.

Τον Ιούνιο του 2019 υπογράψαμε το συμβόλαιο, το οποίο επέβλεψε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Αντώνης Χριστοφή, ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό χρόνο για τη προετοιμασία, διαπραγμάτευση, ετοιμασία και επίβλεψή του.

Αμέσως μετά  μαζί με το φίλο Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο οποίος πίστεψε και στήριξε το έργο από την αρχή, ανακοινώσαμε ότι ξεκινά η υλοποίηση του έργου.

Στη συνέχεια, για την υλοποίηση του συμβολαίου δημιουργείται επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου με Πρόεδρο τον αείμνηστο Δημοτικό Μηχανικό και αναπληρωτή Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου, Άθω Γεωργίου, την τεχνικό του Δήμου  Μελίνα Γιωργαλλή, και τον Γιώργο Παγιάτα, εκ μέρους του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Είναι τρία άτομα τα οποία αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του συμβολαίου. Ιδιαίτερα, για τον Άθω, είμαι σίγουρος ότι θα νιώθει περήφανος εκεί που βρίσκεται τώρα για το έργο αυτό.

Για να μπορεί να υλοποιηθεί το έργο, έπρεπε να εξευρεθούν χώροι στους οποίους ο καλλιτέχνης θα μπορούσε να δουλέψει, και ταυτόχρονα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη φόρτωση των γλυπτών και εν συνεχεία για την πόντιση τους. Το πρόβλημα λύθηκε άμεσα μετά από τη επικοινωνία  που είχαμε με τους Σταύρο Καραμοντάνη και Κώστα Φοιτηρή, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα μας και παραχώρησαν χώρο στην Μαρίνα Αγίας Νάπας και οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση τους ζήτησε ο Δήμος Αγίας Νάπας.

Όταν το Δεκέμβριο του 2019, διορίστηκα Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Χρίστος Ζανέττος αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου ως Δήμαρχος. Ο Χρίστος καλείται να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις καθότι ο καλλιτέχνης, ο οποίος το Μάρτιο του 2020 βρισκόταν Κύπρο για να ολοκληρώσει το έργο με τη πόντιση των γλυπτών, εν μέσω lockdown και κορωνοϊού, επιστρέφει πίσω στη χώρα του με αποτέλεσμα να παραταθεί το έργο για 18 μήνες περίπου. Ο Jason επέστρεψε τελικά το καλοκαίρι του 2021 και ολοκλήρωσε το έργο. 

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι περήφανος για την θετική έκβαση του όλου αυτού εγχειρήματος και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττο ο οποίος πίστεψε στο όλο εγχείρημα και σήμερα είμαστε εδώ για τα εγκαίνια του  MUSAN.

Είμαι περήφανος καθότι, με τη δημιουργία του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας «MUSAN», η Κύπρος εντάχθηκε δυναμικά στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.  Είμαι περήφανος γιατί το συγκεκριμένο υποβρύχιο μουσείο αναμένεται να προσελκύει, σε ετήσια βάση, πέραν των 50.000 τουριστών από όλα τα μέρη του κόσμου. Είμαι περήφανος γιατί οι Κύπριοι λάτρεις των καταδύσεων θα μπορούν να επισκέπτονται ολόχρονα τις διάφορες «αίθουσες» του εξαίσιου αυτού υποβρύχιου μουσείου και να απολαμβάνουν τα μοναδικά εκθέματα του γλύπτη Jason Taylor.   

Είμαι περήφανος γιατί εν καιρό πανδημίας βλέπω την Αγία Νάπα να εξελίσσεται σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου όπου ο επισκέπτης θα λαμβάνει μία ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία.

Είμαι περήφανος γιατί τα οφέλη από τη λειτουργία του MUSAN θα είναι πολλά, τόσο για την Αγία Νάπα και την ευρύτερη επαρχίας της ελεύθερης Αμμοχώστου όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του πρότυπου υποβρύχιου μουσείου το οποίο θα εντάξει και θα κατατάξει την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Η τέλεση των σημερινών εγκαινίων και το αποτέλεσμα της όλης εργασίας που έχει γίνει δικαιώνει τις προσπάθειες ολονών μας.

Όπως είπα και στην αρχή, όταν μπορείς να ονειρεύεσαι μπορείς να κάνεις θαύματα.

Σας ευχαριστώ. 

(AT/IK)