Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-08-2021 11:58

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων από τους Τούρκους εισβολείς κατοίκων της περιοχής του Δήμου Λιβαδιών

Με αισθήματα δέους και βαθιάς συγκίνησης προσήλθαμε σήμερα εδώ στο Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Συνοικισμού Λιβαδιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων και των δολοφονηθέντων της κοινότητας από τους Τούρκους εισβολείς το ζοφερό εκείνο καλοκαίρι του 1974 που άφησε το στίγμα του στις ψυχές όλων μας.

Τα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών δεν μπορούν να ξεχαστούν, αφού σημάδεψαν για πάντα, με τον χειρότερο τρόπο, την ιστορία της μικρής μας πατρίδας. Καθημερινά βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, μετρούμε ακόμα πληγές, τελούμε κηδείες ανευρεθέντων αγνοουμένων, νιώθουμε έντονα την πίκρα της προσφυγιάς.

Σαράντα επτά χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, οι μνήμες μας επιστρέφουν σε εκείνες τις ημέρες που σκόρπισαν την καταστροφή με τις χιλιάδες των ξεριζωμένων από τα σπίτια τους, τους νεκρούς, τους αιχμαλώτους, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοουμένους.  Στο δράμα που έζησε όλη η Κύπρος με τους καταυλισμούς και το πένθος που είχε σκορπιστεί παντού, την οδύνη και τον πόνο για τις πληγές που είναι ανοικτές ακόμη και σήμερα, την προσπάθεια του εισβολέα και κατακτητή να αλλοιώσει και να παραχαράξει την ιστορία του τόπου μας με τη βεβήλωση των ιερών και των οσίων μας.

Είναι ιερό καθήκον όλων μας, να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη των θυσιών και των αγώνων αυτών και να αποδίδουμε τη δέουσα τιμή σε όσους αγωνίστηκαν ή και έπεσαν ηρωικά, υπηρετώντας την πατρίδα, εκείνη την κρίσιμη ώρα.

Λαοί με ελπιδοφόρο μέλλον είναι μόνο αυτοί που ανατρέχουν στην Ιστορία τους, μαθαίνουν από τα λάθη τους και τιμούν ότι αξίζει από το παρελθόν τους.

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα 24 συμπατριώτες μας που είτε έπεσαν στα πεδία των μαχών, είτε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς.

Τέσσερεις εξακολουθούν και σήμερα να περιλαμβάνονται στο θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων. Πρόκειται για τους Κώστα Κυριάκου, Γαβριήλ Μιχαήλ, Παρασκευά Ελευθερίου και Θεόδουλο Θεοδούλου οι οποίοι υπηρετούσαν σε μονάδες και τα ίχνη τους χάθηκαν στη διάρκεια των μαχών.

Τα δέκα άλλα παλληκάρια της κοινότητας που έπεσαν στις μάχες με τον Αττίλα προσφέροντας για την πατρίδα ό,τι πολυτιμότερο είχαν, είναι οι Ανδρέας Στυλιανού, Γεώργιος Αργυρού, Λευτέρης Γεωργίου, Αρτέμης Κολόμβου, Αντώνιος Χριστοφόρου, Ανδρέας Χριστοφόρου, Μιχαλάκης Θεοδούλου, Χαράλαμπος Πάλμας, Στέλιος Ελευθερίου και Γεώργιος Μιχαήλ.

Όλοι τους πολέμησαν γενναία και ανταποκρίθηκαν με θάρρος και ενθουσιασμό στο κάλεσμα της πατρίδας για την απόκρουση των ορδών του βάρβαρου Αττίλα.

Βαρύς ο φόρος αίματος της κοινότητας Λιβαδιών. Και ακόμα πιο βαρύς με τις περιπτώσεις των άγρια δολοφονηθέντων από τους στρατιώτες του Αττίλα, καθώς και από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές που για χρόνια ποτίζονταν από την Άγκυρα με το δηλητήριο του μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων.

Δέκα συνολικά είναι οι περιπτώσεις αυτές των συμπατριωτών μας που χωρίς να έχουν ανάμιξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας, ενώ έγνοια τους ήταν περισσότερο η ασφάλεια των οικογενειών τους. Είναι ο Γεώργιος Αποστόλου, ο Ανδρέας Γεωργίου, ο Γεώργιος Γεωργίου, ο Λευτέρης Γιάγκου, ο Μιχάλης Ζανέττου, ο Παναγιώτης Κάττου, ο Παναγιώτης Κεμέκκης, ο Γιάννης Μπάκκας, ο Ανδρέας Πλάρκου και η Αντρούλα Σάββα.

Στη μνήμη όλων κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ προσευχόμενοι στον Κύριο για την ανάπαυση της ψυχής τους και για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας.

Το δράμα με τους αγνοουμένους μας θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες. Δεν μπορεί μετά από 47 χρόνια, να συνεχίζεται αυτό το δράμα με 800 τόσους Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες αδελφούς να εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων προσώπων.

Οι εν ζωή συγγενείς των ανθρώπων αυτών και οι βασανισμένες ψυχές των αποβιωσάντων γονέων τους ή άλλων προσφιλών τους προσώπων, επιθυμούν και επιζητούν διακαώς την άμεση διακρίβωση της τύχης τους.  Ως επιβάλλεται από το χρέος που οφείλουμε σε αυτούς, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις μέσω της διεθνούς κοινότητας στην εγκληματικά αδιάλλακτη τουρκική πλευρά.

Για μια ακόμα φορά, εκ μέρους της πολιτείας και της κυβέρνησης κάνω έκκληση σε όσους γνωρίζουν και μπορούν να μας δώσουν στοιχεία τα οποία να διευκολύνουν τις έρευνες ενισχύοντας τις πληροφορίες που ήδη έχουμε, να το πράξουν με στόχο την περαιτέρω ώθηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε.

Τιμώντας τους ήρωες μας, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιό μας, τον αγώνα για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η συνεχιζόμενη διαίρεση και η μακρά εκκρεμότητα της επίλυσης του Κυπριακού, συντηρούν και διαιωνίζουν  την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, το συνεχιζόμενο εποικισμό, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και το ξεπούλημα των περιουσιών μας.

Διανύουμε δυστυχώς ένα διάστημα κατά το οποίο έχει εκτραχυνθεί η στάση της τουρκικής πλευράς ως συνέπεια της νεοοθωμανικής προσέγγισης που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν σε όλα τα εξωτερικά ζητήματα. Ειδικά στο Κυπριακό έχει κάνει περισσότερο από εμφανείς τους στόχους του για πλήρη έλεγχο της νήσου, όπως και της θαλάσσιας της περιοχής κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων δικαίου.

Η προκλητικά έκνομη συμπεριφορά της Άγκυρας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα πήρε τελευταία και μια άλλη μορφή, αυτήν της προβολής και υποστήριξης απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, όπως της αναγνώρισης και της αποδοχής της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της λύσης δύο χωριστών, ανεξάρτητων κρατών, κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς, ακόμη, και της αλλαγής του καθεστώτος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων με το άνοιγμα ενός νέου τμήματος της για εποικισμό. 

Πρόκειται για πλήρη αποθράσυνση. Η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχία σε ένα μόρφωμα το οποίο είναι υποτελές και δημιούργημα της, ενώ με παράνομες και μονομερείς ενέργειες επιχειρείται αλλαγή του καθεστώτος της Αμμοχώστου κατά παραβίαση ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προνοούν την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των δικαιούχων στις περιουσίες τους υπό συνθήκες ασφαλείας.

H δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, φτάνει η Τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να προσέλθει με καλή βούληση και θέληση στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Επιμένουμε στα δίκαια μας και αγωνιζόμαστε για να δικαιώσουμε και τις θυσίες και τη μεγάλη προσφορά όσων μνημονεύσαμε και τιμήσαμε σήμερα.

Δόξα και τιμή στους ήρωες των Λιβαδιών.

Δόξα και τιμή σε όλους τους ήρωες μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

Αιωνία και τιμημένη.

(ΡΜ/ΕΚ)