Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2018 15:15

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών με πληροφορίες προς τους Κύπριους που θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για το FIFA World Cup 2018

Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορεί τους Κύπριους πολίτες που προτίθενται να επισκεφθούν τη Ρωσική Ομοσπονδία από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουλίου 2018 για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του FIFA World Cup 2018 τα ακόλουθα:

1.    Είσοδος στην Ρωσική Ομοσπονδία

Όσοι Κύπριοι πολίτες επιθυμούν να ταξιδεύσουν στη Ρωσική Ομοσπονδία χρειάζεται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεώρηση εισόδου (visa) από την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία ή από μια άλλη Διπλωματική Αποστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κατά τη χρονική περίοδο, αρχίζοντας από την 4η Ιουνίου μέχρι και την 25η Ιουλίου 2018, θα επιτρέπεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς θεώρηση εισόδου σε όσους επισκέπτες κατέχουν ταυτότητα οπαδού (FAN ID – η οποία χορηγείται σε όσους έχουν εξασφαλίσει εισιτήρια για αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου) σε ηλεκτρονική μορφή.

Όσοι κατέχουν την εν λόγω ταυτότητα μετά την άφιξή τους στη χώρα οφείλουν να απευθυνθούν σ’ ένα από τα κέντρα έκδοσης ταυτότητας οπαδού (FAN ID) για να παραλάβουν την ταυτότητά τους σε έντυπη μορφή.  Η λίστα των κέντρων έκδοσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.fan-id.ru/centers.html.

2.    Εγγραφή Κυπρίων επισκεπτών στην αρμόδια μεταναστευτική Αρχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Όλοι οι Κύπριοι επισκέπτες στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν υποχρέωση να προβούν σε σχετική εγγραφή αλλοδαπού στις αρμόδιες Αρχές της χώρας. Σύμφωνα με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπ. αρ. 202 ημερ. 9 Μαΐου 2017, «Περί των ιδιαιτεροτήτων εφαρμογής ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (FIFA) 2018 στη Ρωσική Ομοσπονδία και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της FIFA 2017», η εγγραφή αλλοδαπών στον τόπο προσωρινής διαμονής πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους στη χώρα. Σε περίπτωση διαμονής σε ξενοδοχείο, την ευθύνη εγγραφής αλλοδαπού αναλαμβάνει το ξενοδοχείο. Σε περίπτωση διαμονής σε υπενοικιασμένο ή ενοικιασμένο ιδιωτικό χώρο, την υποχρέωση εγγραφής την έχει ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής.

Ως εκ τούτου όσοι Κύπριοι πολίτες προτίθενται να ενοικιάσουν διαμέρισμα κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Ρωσία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο/η ιδιοκτήτης γνωρίζει την υπό αναφορά νομική υποχρέωση και είναι έτοιμος/η να την εκπληρώσει.

3.    Ασφάλεια προσωπικών εγγράφων

Όλοι οι Κύπριοι επισκέπτες προτρέπονται να διατηρούν αντίγραφα του διαβατηρίου και της ταυτότητάς τους σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, του συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλειας, των πιστωτικών καρτών, άλλων επίσημων και σημαντικών εγγράφων, καθώς και ένα αντίγραφο σε συγγενικό πρόσωπο τους στην Κύπρο. Συνιστάται επίσης να μεταφέρουν μαζί τους αντίγραφο του διαβατηρίου, της κάρτας μετανάστευσης (migration card - εκδίδεται στον έλεγχο διαβατηρίων) και του εντύπου εγγραφής στον τόπο προσωρινής διαμονής καθώς ενδέχεται να ζητηθούν από την τοπική Αστυνομία για σκοπούς ταυτοποίησης. Σημειώνεται ότι αναμένεται η αυξημένη αστυνομική παρουσία σε διάφορους δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα πρωτότυπα έγγραφα θα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλισμένο χώρο.

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ταξιδιωτικών εγγράφων, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική καταγγελία στην τοπική Αστυνομία. Είναι επιβεβλημένη η εξασφάλιση αντίγραφου της έκθεσης της Αστυνομίας για τις όποιες ασφαλιστικές αξιώσεις ή/και ως επεξήγηση του τι συνέβη, αλλά επίσης και για την έκδοση έκτακτου ταξιδιωτικού εγγράφου από το Γενικό Προξενείο.

4.    Σύστημα εγγραφής Κυπρίων στο εξωτερικό «ΟΙΚΑΔΕ»

Οι Κύπριοι πολίτες που θα επισκεφθούν τη Ρωσική Ομοσπονδία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου προτρέπονται όπως καταχωρήσουν εθελοντικά τα στοιχεία του ταξιδιού τους και άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία διαχειρίζεται με εμπιστευτικότητα το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την έννοια του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (προστασία του ατόμου) Νόμου. Η ιστοσελίδα του «ΟΙΚΑΔΕ» βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oikade.gov.cy.

5.    Οδηγίες των τοπικών Αρχών και των διοργανωτών

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία ή προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στη χώρα για τον αναφερόμενο σκοπό, προτρέπονται όπως ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των αρχών Ασφαλείας και των διοργανωτών του FIFA World Cup 2018, όπως επίσης να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για περαιτέρω πληροφόρηση.

6.    Στοιχεία επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης

Πέραν της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, στη Ρωσική Ομοσπονδία λειτουργούν επίσης τέσσερα Γενικά Προξενεία: στην Αγία Πετρούπολη, στην Αικατερινούπολη, την Σαμάρα και στο Κρασνοντάρ. Στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στη Μόσχα και όλων των Γενικών Προξενείων της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται στον εξής σύνδεσμο: http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/All/91F7AB3383AD84FDC2258029002F3FBE?OpenDocument

Υπενθυμίζεται ότι οι επηρεαζόμενοι Κύπριοι πολίτες μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τους παρακάτω:

  •  Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  +357 99 660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας)

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: dutyofficer@mfa.gov.cy

  • Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +35722801000

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: cycc@mfa.gov.cy

 

(ΜΓ/ΕΙ)