Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2021 16:36

Έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη συγγραφέας Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο της αγαπητής λογοτέχνιδας Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη η οποία έφυγε χτες αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.

Η Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1961. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και πήρε πρώτα βραβεία ποίησης και διηγήματος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Σπούδασε Ιατρική στη Βόννη της Δυτικής Γερμανίας και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Από το 2007 εργαζόταν στο Υπουργείο Υγείας ως  Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, συντονίζοντας θέματα Δημόσιας Υγείας.

Εκτός από την πολυσχιδή προσφορά της στον ιατρικό τομέα, διακρίθηκε και για την κοινωνική δραστηριότητά της, ιδιαίτερα μέσα από τη «Φωνή» για την Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, όπως και για το λογοτεχνικό έργο της.

Η Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη εξέδωσε το πρώτο της έργο σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στο Ημερολόγιο κατέγραφε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά της από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.  Ακολούθησαν τα βιβλία Παθολογία (1987), Ραχήλ (1997), ενώ για το έργο της Το Πείραμα, τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βιβλίο μεταφράστηκε στη συνέχεια σε πολλές ευρωπαϊκές  γλώσσες. Το Κυπριακό Κέντρο ΠΕΝ είχε εκδώσει πρόσφατα λογοτεχνικό πορτρέτο αφιερωμένο στο έργο της.

ΙΠ