Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-08-2021 18:08

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Η Κύπρος βιώνει έντονα την εργαλειοποίηση μεταναστών από τρίτες χώρες
Στήριξη στη Λιθουανία, μέτρα αποτροπής στο Αφγανιστάν

Συνήλθε σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Άτυπο Συμβούλιo Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συζήτηση του προβλήματος που προέκυψε τους τελευταίους μήνες στη Λιθουανία, με τη συστηματική προώθηση παράτυπων μεταναστών στα εδάφη της, μέσω των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής στην παρέμβασή του, επεσήμανε ότι η φύλαξη, αλλά και η διαφύλαξη της ακεραιότητας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι κοινή ευθύνη του συνόλου των κρατών μελών και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παροχή στήριξης στη Λιθουανία από τους υπόλοιπους εταίρους, αφού κανένα κράτος μέλος δε θα πρέπει και δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.

Πρόσθετα, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε έντονα τη θέση ότι η εργαλειοποίηση μεταναστών από μια τρίτη χώρα και στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία, η οποία συνδράμει τη Λευκορωσία στην προώθηση μεταναστών στα σύνορα με τη Λιθουανία, είναι κάτι που έχουμε βιώσει έντονα τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ενώ επεσήμανε εκ νέου ότι η απάντηση της ΕΕ σε ανάλογα φαινόμενα, θα πρέπει να είναι αυστηρή και ξεκάθαρη και να εκφράζεται με μία φωνή από τον θεματοφύλακα των συνθηκών, την ίδια την Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Κύπρου και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε με την παροχή εμπειρογνωμοσύνης, σε όποιον τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε, αφού το μικρό μέγεθος της χώρας μας αλλά κυρίως οι υπέρμετρες πιέσεις που αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα με τις αφίξεις από την Τουρκία και μέσω κατεχομένων εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια άλλης συνδρομής.

Εκτός ημερησίας διάταξης, ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε την ανησυχία της χώρας μας για την Αφγανική κρίση και ζήτησε, μεταξύ άλλων, την αποφασιστική οικονομική αρωγή διεθνών οργανισμών όπως η UNHCR, ώστε με τη σειρά τους να οργανώσουν χώρους υποδοχής στις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες διαμετακόμισης με σκοπό τη συγκράτηση των ροών.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Σλοβενικής προεδρίας, η κρίση στο Αφγανιστάν θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

(ΜΒ)