Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2021 14:35

Επικοινωνία της Πρόεδρου της Βουλής με τη Βελγίδα ομόλογό της

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα διαδικτυακή επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βελγίου κα Eliane Tillieux.

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βελγίου, στη βάση κοινών αρχών και αξιών, ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, τόνισε η κα Δημητρίου, υπονομεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές για εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κα Tillieux εξέφρασε την αλληλεγγύη του Βελγίου προς την Κύπρο, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας της στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.

Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών, στο Αφγανιστάν, τονίζοντας την  ανάγκη ευαισθητοποίησης και συντονισμού της διεθνούς κοινότητας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης. Η κα Δημητρίου ευχαρίστησε την ομόλογό της για τη θετική ανταπόκρισή της στην εισήγηση για διεξαγωγή επείγουσας συζήτησης του ζητήματος αυτού στην επικείμενη 13η Σύνοδο των Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων και στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Βιέννη. Η κα Δημητρίου χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Βέλγιο με συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων για το ζήτημα αυτό, εκφράζοντας την πρόθεσή της για την εκ μέρους της ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών στην Κύπρο.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δυο χώρες και για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αναχαίτιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

 

ΕΧ/ΕΧΡ