Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2021 18:47

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες

 Ικανοποίηση στη Λευκωσία από την υιοθέτηση του συνόλου των εισηγήσεων μας από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για την διαχείριση της Αφγανικής κρίσης

Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να εξετάσει την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, ομόφωνα κατέληξε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται απαιτεί άμεσους και αποτελεσματικούς χειρισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, αλλά και τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Με οδηγό την κρίση του 2015 και με υιοθέτηση, στη διακήρυξη που εκδόθηκε, του συνόλου των εισηγήσεων που ο Υπουργός Εσωτερικών κ.  Νίκος Νουρής είχε προτείνει με την επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους ομολόγους του στις 23 Αυγούστου 2021, το Συμβούλιο εισηγείται την πλήρη ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και φορέων της Ένωσης, αλλά και τη  συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNHCR αλλά και η IOM, που ενεργοποιούνται στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σκοπός και στόχος να στηριχθούν οι γειτνιάζουσες με το Αφγανιστάν τρίτες χώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή και φιλοξενία των ροών σ΄αυτές, προσφέροντας προστασία, στήριξη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους εκτοπισθεντες. Την ίδια ώρα θα επιδιωχθεί ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις χώρες αυτές, με σκοπό την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων τους, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση από την περιοχή με την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση των Αφγανών από τους διακινητές.

Είναι η κοινή θέση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε η κατάσταση στο Αφγανιστάν να μην γίνει αιτία για τη  δημιουργία απειλής σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Υπουργοί Εσωτερικών προτρέπουν την ενεργοποίηση τόσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για το Άσυλο όσο και του Οργανισμού FRONTEX, ώστε να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα στο σύνολο τους, αποτρέποντας τις παράτυπες και μη εξουσιοδοτημένες αφίξεις με την χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων ελέγχου.

Η Κύπρος εκφράζει την ικανοποίηση της, τόσο για την υιοθέτηση του συνόλου των εισηγήσεων μας όσο και από την αποφασιστική τοποθέτηση του Συμβουλίου, στην προσπάθεια αποτροπής ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, που ιδιαίτερα για την χώρα μας, εάν εκδηλωθεί θα είναι καταστροφικό και εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας μας με την ύπαρξη της πράσινης γραμμής.   

 (EΦυς)