Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-06-2018 17:50

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ιρλανδίας κ. Simon Coveney.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είχε μια πολύ ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατά τις διαβουλεύσεις οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των διμερών τους σχέσεων και την κοινή δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανώτερη εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Coveney συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και παράλληλα αντάλλαξαν ιδέες για τη συνεργασία Κύπρου-Ιρλανδίας με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει περιθώριο ανάληψης κοινής δράσης προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ευχαριστώντας τον κ. Coveney για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την περιοχή, καθώς και για τη σχετική ενημέρωση που παρείχε αναφορικά με την περιοδεία του σε Ιορδανία και Ισραήλ. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Ιρλανδό Υπουργό Εξωτερικών τις τριμερείς πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες σε συνεργασία με την Ελλάδα, οι οποίες στοχεύουν στην ανάληψη κοινών δράσεων για την περαιτέρω προώθηση της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης, καθώς και της προαγωγής συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. «Συζητήσαμε επίσης θέματα της επικαιρότητας που βρίσκονται στην κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως επίσης τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στο Brexit και τις επιπτώσεις του για Κύπρο και Ιρλανδία, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογο του για τη δέσμευση της πλευράς μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σταθερή και διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ιρλανδία στις προσπάθειες μας για επανένωση της Κύπρου και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει προς τον κυπριακό λαό σε δύσκολες στιγμές. Είμαστε, είπε «ευγνώμονες προς τις χιλιάδες των Ιρλανδών στρατιωτών που υπηρέτησαν στην UNFICYP από το 1964 μέχρι το 2005, καθώς και τους Ιρλανδούς αστυνομικούς που υπηρετούν στην Κύπρο από το 1993».

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Coveney για τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Κύπρος είναι ένα όμορφο νησί που ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί θέλουν να επισκεφτούν και παρόλο που βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικά άκρα της Ευρώπης έχουμε πολλά κοινά. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να ζεις σ’ ένα μοιρασμένο νησί, ξέρουμε τις δυσκολίες της εφαρμογής ενός προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη από την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προστασία που αυτή παρέχει. Επίσης, συμμεριζόμαστε το ίδιο, πραγματικό ενδιαφέρον για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Για εμάς πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας».

Περαιτέρω, ο κ. Coveney εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη για να ενισχύσουμε τις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Coveney επεσήμανε ότι υιοθετούμε και οι δύο χώρες την ίδια προσέγγιση σε σχέση με το Brexit. «Θέλουμε να δούμε τη Βρετανία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ευρώπη», δήλωσε.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μας, ανέφερε ο κ. Coveney, επιβάλλεται για πολλούς λόγους και η επίτευξη του στόχου αυτού «θα μας επιτρέψει να εργαστούμε μαζί για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της περιοχής, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Coveney εξέφρασε την επιθυμία και την ετοιμότητα της Ιρλανδίας να παράσχει τη βοήθεια και την στήριξη της με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Τέλος, δήλωσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τη σημερινή επίσκεψη και κάλεσε τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτεί την Ιρλανδία.

-------------------------

(ΜΧ/ΜΓ/ΕΙ)