Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2021 18:08

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι ξανά τη Μανάμα και συναντώ τον καλό συνάδελφο Δρα Abdullatif.

Η Κύπρος και το Μπαχρέιν συνδέονται διαχρονικά με στενούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Δύο νησιωτικά κράτη που ανήκουν σε μια περιοχή πολύπλοκη, συνάμα όμως και πολλά υποσχόμενη.

Σήμερα είχαμε μια εκτενή συζήτηση για τις διμερείς μας σχέσεις και για το πώς μπορούμε να τις διευρύνουμε και να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις της ΕΕ με το Μπαχρέιν.

Στο διμερές επίπεδο υπογράψαμε σήμερα τη συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών. Αποφασίσαμε, επίσης, να προωθήσουμε τις σχέσεις μας σε διάφορους τομείς, όπως η συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών μας ακαδημιών και η πραγματοποίηση πολιτικών διαβουλεύσεων.

Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, πρωτίστως θα ήθελα να συγχαρώ το Μπαχρέιν για τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες είναι καταλυτικής σημασίας στον άνεμο αλλαγής που παρατηρούμε να φυσά στην περιοχή μας. Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους το Μπαχρέιν μπορεί να ενταχθεί στους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που καθιέρωσε η Κύπρος με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη).

Η Κύπρος ως χώρα της περιοχής και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην περιοχή. Σκοπεύω να καλέσω τον Δρα Abdullatif σε πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω προώθησης των σχέσεων της ΕΕ με το Μπαχρέιν. Η Κύπρος προσπαθεί αδιάλειπτα να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τις προοπτικές της περιοχής και θα συνεχίσει να το πράττει.

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, αγαπητέ μου φίλε, για τη φιλοξενία και για το γόνιμο διάλογο, τον οποίο θα συνεχίσουμε στην επερχόμενη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη.

(ΣΧ)