Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-09-2021 15:11

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Σουηδίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο κ. Anders Hagelberg.

H Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη συνεισφορά της Σουηδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη συμβολή της χώρας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η κα Δημητρίου στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του συμφωνηθέντος πλαισίου για επίλυση του Κυπριακού, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, τόνισε η κα Δημητρίου.  

Ο Σουηδός Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της Σουηδίας και των Κοινοβουλίων τους. Εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τα θέματα ισότητας των φύλων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή. Η κα Δημητρίου και ο κ. Hagelberg συμφώνησαν ότι η ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σουηδίας θα συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε σημαντικούς τομείς προς όφελος των δύο λαών.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης κοινών δράσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινές προκλήσεις. Χαρακτηρίζοντας τη Σουηδία ως χώρα πρότυπο στα θέματα ισότητας των φύλων, εξέφρασε την πρόθεσή της για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την προώθηση αυτών των θεμάτων, περιλαμβανομένης της εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων ως προτεραιότητάς της, σε συνάρτηση και με τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 του ΟΗΕ.

(ΝΓ/ΙΚ)