Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2021 15:29

Απάντηση της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας σε σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο και δηλώσεις Βουλευτών

Ο Έπαρχος Λάρνακας, σε συνέχεια χθεσινών δηλώσεων Βουλευτών, καθώς και σημερινών σχετικών δημοσιεύματων στο τύπο, αναφορικά με ένα ζευγάρι και το βρέφος του, που διαμένουν σε «παράγκα», μετά την κατάρρευση της στέγης της κατοικίας όπου διέμεναν στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Περβολιών, διευκρινίζει πως για το θέμα αυτό δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση ή αίτημα προς τις κρατικές υπηρεσίες.

Όπως έχει διαφανεί μετά από έρευνα, η εν λόγω κατοικία ανεγέρθηκε σε οικόπεδο, το οποίο διαχωρίστηκε εντός Τ/κ γης και δικαιούχος της είναι, από το 1978, η μητέρα του αναφερόμενου στο σχετικό δημοσίευμα πρόσφυγα.

Η ανέγερση της κατοικίας έγινε με χρηματική βοήθεια του κράτους, ενώ το 1996 παραχωρήθηκε πρόσθετη βοήθεια για πλήρη επανακατασκευή της στέγης της οικίας. Φαίνεται, επίσης, πως η πραγματική δικαιούχος εγκατέλειψε την κατοικία και διαμένει τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα. Διαπιστώθηκε ότι, εδώ και δύο χρόνια, στην κατοικία αυτή μετακόμισε ένα εκ των τριών παιδιών της δικαιούχου, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση ή έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Σημειώνεται, πως για να υπάρξει αλλαγή χρήστη μιας τέτοιας κατοικίας απαιτείται αλλαγή της σχετικής σύμβασης. Επίσης, στην περίπτωση που η κατοικία παραχωρηθεί σε κληρονόμο του δικαιούχου, τότε δεν παραχωρείται οποιαδήποτε βοήθεια για την επιδιόρθωση τέτοιων κατοικιών.

Έχει επίσης διαπιστωθεί, πως δεν υπεβλήθη είτε στην Επαρχιακή Διοίκησης Λάρνακας είτε στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Παθόντων και Εκτοπισθέντων, οποιαδήποτε αίτηση, ούτε και υπεδείχθη η συγκεκριμένη περίπτωση, από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Επιτροπής Προσφύγων Περβολιών, για εξεύρεση λύσης του συγκεκριμένου στεγαστικού προβλήματος.

Σε σχέση με τις αναφορές στις δηλώσεις και στα σχετικά δημοσιεύματα για κατάρρευση της στέγης της κατοικίας ή μέρους της, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Αντίθετα, από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε, πως ολόκληρη η στέγη έχει αφαιρεθεί από τον γιο της δικαιούχου, στον οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα και διενεργούνται εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες από τον ίδιο, με σκοπό την πλήρη ανακαίνιση της κατοικίας, χωρίς όμως να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση των κρατικών υπηρεσιών.

Προς το σκοπό αυτό ενημερώθηκε σήμερα το Επαρχιακό Γραφείο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λάρνακας για να τύχει περαιτέρω διερεύνησης και στέγασης της οικογένειας, ενώ παράλληλα υπεδείχθη και στον ίδιο να υποβάλει αίτηση για παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας.

Τέλος, για σκοπούς γενικότερης ενημέρωσης αναφέρεται, ότι κατά το τρέχον έτος έχει καταβληθεί στεγαστική βοήθεια ύψους €10 εκ. περίπου σε εκτοπισθέντες δικαιούχους της επαρχίας Λάρνακας.

 

(ΕΦυς)