Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2021 18:06

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. J. F. Mbaye

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Jean François Mbaye. Τον Γάλλο βουλευτή συνόδευε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο κα Salina-Grenet Catala.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και σταθερή στήριξη της Γαλλίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών. Σταθερή θέση μας, τόνισε η κα Δημητρίου, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης αρχών στο Κυπριακό, μακριά από τις διχοτομικές αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, με στόχο την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και ένα μέλλον ευημερίας για τη χώρα μας.

Ο κ. Mbaye αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στις δράσεις του ιδίου, ως μέλους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ειδικότερα στον τομέα της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ο κ. Mbaye σημείωσε ότι Γαλλία και Κύπρος αντιμετωπίζουν κοινές περιβαλλοντικές προκλήσεις ως Μεσογειακά κράτη.  Υπογράμμισε, παράλληλα, τις  σημαντικές δυνατότητες της Κύπρου, ως εκ της γεωγραφικής της θέσης και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλούσια χερσαία και θαλάσσια βιοποικιλότητα, να αναπτύξει συνεργασίες με τη Γαλλία και άλλες χώρες, στην προώθηση αυτών των θεμάτων.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές άλλες χώρες, τίθεται επιτακτικά η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρέπει, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, τα κοινοβούλια ως ζωντανοί οργανισμοί, να βγουν μπροστά και να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις για τα καίρια και πολύ επείγοντα αυτά θέματα.

Η κα Δημητρίου τόνισε, τέλος, την ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων συλλογικά για ανάληψη πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων με τα Κοινοβούλια της Γαλλίας και άλλων χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

 

ΕΧ